Виробництво мікрочіпів для ЗСУ: чи зможуть його запустити в м. Рівне – на базі колишнього «Радіозаводу»? (ВІДЕО)

Замість будівництва там чергового ЖК

Як відомо? в м. Рівне вже кілька разів поспіль намагаються продати колишнє військове підприємство «Радіозавод». Ціну все опускають та знижують, але...

Продає не місцева влада, а Фонд держмайна, однак, більшість припускає, що на місці колись модерного військового заводу постане щось цілком мирне й абсолютно далеке від війни.

Принаймні, поки сюди до нас не прийшли окупанти.

Так, чи інакше, але варто знати, що «Радіозавод» будувався за СРСР за всіма законами тогочасної воєнно-промислової науки.

Підприємство має не лише велике бомбосховище, але й стіни багатьох цехів сконструйовані так, що у випадку вибуху вони мали розлітатися в пил, не травмуючи – наскільки це буде можливо – працівників і дороговартісне обладнання.

Те обладнання з масою станків ЧПУ не пережило навіть перших років омріяної приватизації.

 

Новий ЕФЕКТИВНИЙ ВЛАСНИК швидко порозпилював ті станки, аби подіставати з них золото та інші драгметали, а все решту просто здали – на брухт.

Однак сам завод, як територія з усіма підведеними комунікаціями та продуманою  внутрішньою логістикою, з тими самими спеціально сконструйованими цехами та величезним бомбосховищем, – існує.

Про це варто, певно, нагадати представникам Мінцифри, які, начебто, вже готові запускати в Україні виробництво мікрочипів для потреб ЗСУ.

Якщо не знаєте – де, то приїздіть до Рівного. Це патріотичне місто на Заході України. Тут усі будуть тільки «за».

 

Швидше за все

Ті самі бомбосховища "Радіозаводу"

Для високоточного озброєння в Україні запустять виробництво мікрочипів

Україна готує програму для створення мережі компаній автоматизованого проєктування мікрочипів.

У виданні «Національний промисловий портал» розповіли, що в Україні запустять виробництво мікрочипів та компонентів для високоточного озброєння.

Виробничі потужності програми можуть становити до 50 тисяч мікросхем на місяць протягом трьох років після запуску проєкту.

Заступниця міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан зазначила, що Україна забезпечить завдяки цьому потреби внутрішнього ринку, а також створить базу для експорту.

 

Якщо стратегія відродження галузі буде затверджена, мінцифри планує у 2024 році розпочати пошук партнера для виробництва чипів.

 

А реалізація цього проєкту запланована на 2025 рік.

За словами Іонан, Україна створить мережу компаній fabless (компанія, що не має власної фабрики) автоматизованого проєктування мікросхем. Це дасть змогу вийти на ринок чипів і зайняти позицію на глобальному ринку напівпровідників.

Зі свого боку віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що 2024 року Мінцифри планує розробити й презентувати український чіп.

Він додав, що міністерство працює з різними компаніями в цьому напрямку, але поки що інші деталі не розголошують.

Анатолій Загородній

Своєю чергою президент Національної академії наук України Анатолій Загородній в передачі Security Talks заявив, що установи НАН України будуть долучені до відродження виробництва мікроелектроніки в Україні.

«Впродовж останніх 30 років мікроелектроніка в країні не розвивалася.

 

Поступ було досягнуто великий у цій сфері на міжнародному рівні і потрібно надолужувати й наздоганяти. Зрозуміло, що на сьогодні далеко не все можна купити, далеко не все нам продадуть, тому потрібно розраховувати, в першу чергу, на свої сили.

 

І от якраз те, що Академія буде робити – це відроджувати мікроелектронну галузь, тому що потреба в цьому надзвичайно велика», – говорить президент НАН України.

Загородній зазначив, що особливо актуальною є розробка і виробництво компонентів для інфрачервоних головок самонаведення ракет, яких потребують Сили оборони України.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень