В Україні планують позбутися хрущовок: що буде із їх мешканцями?

В Україні будуть позбавлятися застарілого житла

Мова йде не лише про будівлі, зведені ще на початку минулого століття, а насамперед про хрущовки та панельні будинки. Причому модернізацію житлового фонду вирішили не “відкладати у довгий ящик”, а вписати у рамки повоєнної відбудови, розповіла народна депутатка Олена Шуляк.

За словами Шуляк, влада зараз інтенсивно вивчає європейський досвід реконструкції застарілого житла.

За словами депутатки, ідея реконструкції застарілого житла в Україні виникла ще до початку повномасштабного вторгнення. Так, у 2021 році в Раді був зареєстрований законопроект №6458, який передбачав масштабну реконструкцію житла, що не відповідає сучасним нормам. Однак війна поставила ці плани на паузу. 

Однак і відкладати цей процес на десятиліття влада також не має наміру. Адже все ж є надія і на конфісковані російські активи, і на допомогу західних партнерів у відбудові України. Тому влада має намір вписати реконструкцію застарілого житла у загальний кошторис повоєнної відбудови нашої країни.

У країнах Євросоюзу діють програми ліквідації застарілого житла. Ці програми передбачають як повне знесення такого житла і побудову на його місці нового, сучасного, так і реконструкцію такого житла зі створенням сучасного житлового простору. 

Які варіанти розглядають для України?

В Україні, за словами Олени Шуляк, розглядаються такі сценарії можливої реконструкції хрущовок та іншого застарілого житла:

  • надбудова додаткових поверхів і мансард над п’ятиповерхівками;
  • реконструкція будинку без відселення мешканців;
  • модернізація будинків з метою енергозаощадження.

“Також може йтися про зміну архітектурно-планувальної та об’ємно-просторової організації квартир у будівлі й заповнення розривів між будівлями новим будинком”, —уточнила Олена Шуляк.

Звідки братимут гроші?

Українська влада сподівається на допомогу в сумі 50 мільярдів євро, яку пообіцяв нам ЄС в межах програми Ukraine Facility. Під ці гроші депутати активно розробляють законопроект “Про основні засади житлової політики”. Його мають намір представити вже через два місяці.

Джерело

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Теги: хрущовки
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень