На росії розпочалось судилище над полоненим українським військовим

Справу 44-річного морського піхотинця Антона Чередника 6 квітня почав розглядати Південний окружний військовий суд, що у Ростові-на-Дону

За версією звинувачення, у березні минулого року він убив жителя із селища Мирне поблизу Маріуполя – Олександра Піскунова, після того як той не зміг сказати слово «паляниця».

Це перший судовий процес над українським військовим на території країни агресора. До цього подібні справи вже розглядалися в так званих ДНР та ЛНР.

Журналісти видання Гратів розповідають, що вже на першому засіданні звучала лише позиція звинувачення, натомість не вивчались докази та свідчення самого Чередника.

Загалом українського морпіха звинувачують відразу за чотирма статтями: у насильницькому захопленні влади, жорстокому поводженні з цивільними особами, вбивстві та проходженні навчання для терористичної діяльності стаття 205. 

Як пишуть «Ґрати», прокурорка Ірина Напалко впродовж годинного засідання десятки разів повторила, що все, що робив Чередник, було спрямоване на «насильницьке захоплення влади та зміну конституційного ладу ДНР».

Звинувачення вважає, що Чередник убив потерпілого «на тлі ненависті до представників російської національності, прихильників »русского міра« й осіб, які підтримують суверенітет »донецької народної республіки».  

Також прокурорка заявила, що Чередник «застосував методи», заборонені Женевською конвенцією Про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року та додатковим протоколом I Про посягання на життя та недоторканність мирного населення від 8 червня 1977 року.

Антон Чередник сказав, що визнає себе частково винним у вбивстві й готовий дати свідчення в суді щодо цього звинувачення. Наміру захопити владу він не визнав, як і того, що проходив навчання, щоб здійснити теракт.

Призначений йому адвокат розповів у коментарі російському порталу Activatica.org, що в ході попереднього слідства український військовий «у повному обсязі визнавав себе винним», а під час судового засідання змінив позицію.

«Для того, щоб з'ясувати його остаточну позицію про визнання чи невизнання, часткове або повне визнання [вини] за його клопотанням суду буде зустріч у СІЗО наодинці з підсудним, де він остаточно роз'яснить свою позицію, – сказав адвокат».

Відомо, що Антон Чередник народився у Дніпрі, жив у Кривому Розі. Ніколи не був осудним. До лав ЗСУ він прийшов добровольцем у березні 2016 року. У складі 501-го окремого батальйону 36-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ пройшов навчання у 169-му центрі сухопутних військ України «Десна» у Чернігівській області. Після навчання уклав контракт на службу в ЗСУ. 

Коли рік тому його захопили в полон росіяни, він служив у 501-му окремому батальйоні морської піхоти у званні старшого сержанта. 4 квітня 2022 року Чередник потрапив у полон, а 8-го його відправили до слідчого ізолятора в Донецьк. 

У полоні Чередника допитували, в інтернеті опубліковано кілька відео, які відрізняються за змістом у деталях.

Джерело «Грати».

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень