У питаннях війни немає приємних рішень: який статус матимуть українці у ЄС після березня 2025 року 

Водночас про примусове повернення чоловіків призовного віку наразі не йдеться 

На сьогодні у країнах ЄС проживає понад 4,3 мільйона українців. У різних країнах вони мають статус тимчасового захисту, який дає право на роботу, медичну допомогу та освіту.

За рішенням ЄС діятиме цей статус до березня 2025 року.  Втім, війна досі триває, тож у ЄС планують визначитися зі статусом українців після настання цієї дати. 

Відомо, що у травні Україну відвідає єврокомісарка з питань внутрішніх справ і міграції Ілви Йоганссон для обговорення з українською владою питання подальшого юридичного статусу українців за кордоном. Тобто яким буде механізм захисту та чи буде він діяти після березня 2025 року.

Обмежень і примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в країну, яка воює, не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень і не забуваймо, що війна триває і ми маємо її виграти, - зазначила в інтерв'ю DW віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. 

Вона ж прокоментувала журналістам впровадження нового закону про мобілізацію.  Стефанишина наполягає, що закон і нові правила ухвалили передусім на визначення потенціалу мобілізації. При цьому оновлення особистих даних у ТЦК не означає одномоментну мобілізацію на лінію фронту.

Україна ухвалила  закон про мобілізацію  і ми маємо розуміти, у якому обсязі ми можемо заміняти хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації - облік і інформацію. І це першочергова мета нашого рішення, - заявила віцепрем'єрка.

Нагадаємо, минулого тижня МЗС України  тимчасово призупинило надання в українських дипломатичних установах послуг чоловікам, котрі за віком підпадають під дію закону про мобілізацію. Наступного дня уряд України оприлюднив правила, згідно з якими паспорти чоловікам призовного віку можуть оформлятися лише всередині України, а не в іноземних дипломатичних установах.  В уряді запевняють, що чоловіки з дійсними військово-обліковими документами, які мають оновлені дані в ТЦК матимуть доступ до консульських послуг, але як працюватиме цей механізм - пояснення ще немає. 
 

Джерело: dw.com

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень