У Нацбанку порахували, коли в Україні зростуть зарплати

Цього року навіть на 20%

Зарплата в конверті може призвести до втрати пенсії у майбутньому...

У 2023 році номінальні зарплати українців зростуть на майже 22%, прогнозує НБУ. Втім з урахуванням інфляції, реальна зарплата збільшиться тільки на 3,7%. 

Цього року на збільшення зарплати впливатиме адаптація реального сектору до роботи в умовах високих ризиків та досить м’яка фіскальна політика. Потому на зарплати більше впливатиме прискорення економічного зростання і збільшення попиту на робочу силу. 

Після повноцінного відкриття кордонів значній частині бізнесів доведеться конкурувати за робітників у тому числі і з закордонними роботодавцями, що стане вагомим чинником для подальшого зростання заробітних плат. У зв’язку з цим очікується зростання різниці в зарплатах для мобільної та маломобільної робочої сили, - йдеться в прогнозі НБУ.

Так у 2024 році зарплати зростуть на 19,2%, реальні - на 5,7%, у 2025 році номінальні на 12,4%, реальні - на 4,3%.

Минулого року збільшення зарплат отримали бюджетники, зокрема зарплату підіймали лікарям на початку 2022 року. А також держуправління та оборонний сектор. Крім того, змінилися тоді й зарплати ІТ спеціалістів та страховиків. 

Натомість у виробничих секторах та секторах послуг номінальні зарплати знизилися. 

Головним чином до зменшення доходів призвело економічної активності через дефіцит електроенергії на початку кварталу. За опитуванням НБУ, через перебої з енергопостачанням підприємства цього року оптимізували витрати, у тому числі на персонал, як через скорочення працівників, так і їх зарплат, у тому числі відповідно до фактично відпрацьованого робочого часу. 

За прогнозом уряду, у 2023 році середня зарплата зросте до 18 261 гривні. Однак через інфляцію реальна зарплата зросте лише на 1,4%.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень