У 2022 році пенсії підвищать 12 разів. Скільки отримуватимуть пенсіонери

Чи стануть українці багатшими?

На фото - Марина Лазебна, очільниця Мінсоцполітики України. Фото "Радіо Свобода"
На фото - Марина Лазебна, очільниця Мінсоцполітики України. Фото "Радіо Свобода"

У Міністерстві соціальної політики запланували аж 12 етапів підвищення пенсій для різних категорій громадян у наступному році. Втім, якщо порахувати, зростання цін і тарифів не лише «з'їсть» ці підвищення, а ще й може призвести до того, що українські пенсіонери стануть іще біднішими.

Про нинішню ситуацію з пенсіями та заплановані зміни в інтерв’ю The Page розповіла пані міністр соцполітики Марина Лазебна.

Яка нині найменша пенсія в Україні?

Державою встановлений прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. За пенсійним законом саме він і є мінімальною пенсією, яку наразі отримують близько мільйона громадян, розповіла Лазебна.

На сьогодні йдеться про 1 854 грн, а з грудня це буде 1 934 грн.

Також з 1 грудня 2021-го в Україні встановлять мінімальну пенсію в розмірі 2 600 грн для осіб віком від 65 років, які мають повний стаж роботи (чоловіки – 35 років, жінки – 30). Наразі для цієї категорії мінімальний розмір виплат становить 2 400 грн.

Що зміниться у нарахуваннях пенсій наступного року?

У міністерстві розраховують, що від початку наступного року середній розмір пенсій буде 4 000 грн. Це на 30% більше проти січня-2020.

Крім того, у 2022 році заплановано 12 етапів підвищення пенсій для різних категорій. Лазебна наголосила, зокрема на таких:

  • у січні перерахунок проведуть для ліквідаторів ЧАЕС, які мають інвалідність;
  • продовження підвищення пенсій для 65-річних через зростання мінімальної зарплати;
  • жінкам, які народилися 1962 року, почнуть нараховувати пенсії після досягнення ними нового пенсійного віку (причому, як зауважила Лазебна, їхні пенсії можуть виявитися меншими за ті, що нараховувалися торік, тож Міністерство запровадило підвищувальний коефіцієнт 9%);
  • щорічна індексація пенсій з 1 березня;
  • у жовтні Україна має вийти на нову мінімальну пенсійну гарантію: людина віком 70+ років, яка має стаж 35 років (чоловік) або 30 (жінка), отримуватиме не менш як 3 000 грн.

Крім того, як повідомлялося раніше... ????

✅ З січня повинна збільшитися мінімальна пенсія для тих, хто втратив рідних в АТО та ООС, а ще у січні має зрости мінімальний розмір зарплати, що також мало б вплинути на розрахунок пенсій.

✅ З 1 липня та 1 жовтня 2022 року в Україні проведуть перерахунок пенсійних виплат у зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

✅ Також з 1 жовтня передбачена щомісячна компенсаційна виплата для пенсіонерів віком від 70-75 років у розмірі до 300 грн, а ще того ж місяця очікується збільшення мінімальної пенсії за віком у зв’язку із прогнозованим підвищенням мінімальної заробітної плати.

✅ З грудня 2022-го пенсіонерам, яким не виповнилося 70 років і які отримують «трудову» пенсію в розмірі до 2 500 грн й не працюють, передбачено встановлення доплати до вказаної суми або ж доплати до розміру, пропорційного наявному страховому стажу (за наявності такого не менше як 35 років у чоловіків і 30 років у жінок).

Важливо знати, що працюючим пенсіонерам такі доплати встановлюються з дати звільнення із роботи.

То чи стануть українські пенсіонери багатшими?

Так званий «Держбюджет бідності», ухвалений ВРУ у першому читанні, передбачає дуже незначне підвищення пенсій у наступному році. У липні, до прикладу, мінімальна пенсія повинна зрости усього на 93 гривні.

А наприкінці року – 1 грудня – пенсіонерам додадуть ще 66 грн.

Тож загалом – за цілий рік, у два підходи – уряд планує підвищити пенсію лише на 159 грн – до 2093 грн, інформує Obozrevatel.

Крім того, всі ці надбавки можуть «з’їсти» підвищення тарифів на комуналку. До прикладу, ціну на електроенергію, імовірно, переглядатимуть уже в квітні, коли закінчиться дія постанови, яка нині регулює її вартість. Й навряд чи ціну знижуватимуть ????

Та сама ситуація може виникнути й з газом та іншими комунальними послугами.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень