Традиції Великодня: коли потрібно пекти паску, щоб не було гріха?

Процес випікання має відбуватися з щирою молитвою і чистими думками

В Україні триває Страсний тиждень. За християнською традицією перед Великоднем печуть паску, яка є символом Царства Небесного та Воскресіння.

Коли можна пекти паски? 

Паски зазвичай випікають у середу, Чистий четвер та суботу. Багато людей вважають, що саме Великий четвер має особливе значення. З ранку важливо прийняти ванну, щоб очистити себе від гріхів, а потім цілий день присвятити підготовці до свята.

Велика субота є останнім днем для приготування пасок, оскільки на свято вже нічого не випікають. Більшість господинь випікає паски саме за день до свята, щоб вони зберегли свою свіжість та м'якість.

Важливо випікати паски з щирою молитвою і чистими думками. Віряни вважають, що під час приготування тіста не слід сваритися або кричати.

Наші бабусі та прабабусі завжди казали, що зовнішній вигляд готової паски може передбачити майбутнє сім'ї. Рівна, красива паска символізувала любов і добробут, тоді як нерівна або некрасива - може передбачати сварки та розчарування.

Чи можна випікати паску у Страсну п'ятницю?

Хоча у православній церкві немає специфічних правил щодо випікання пасок, в народі досі дотримуються стародавніх традицій, які багато хто вважає за краще не змінювати.

Щодо Страсної п'ятниці часто є розбіжності. Деякі віряни вважають, що паски, спечені в цей день, набувають особливої сили й ніколи не псуються.

Проте інші сприймають Страсну п'ятницю як день скорботи - це день розп'яття Ісуса на хресті та одночасно найсуворіший день посту. У цей день заборонено проводити будь-які роботи вдома, влаштовувати веселощі та шумні застілля. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень