ТОП-10 дефіцитних речей в СРСР, які зараз доступні всім (ФОТО)

Про них мріяла кожна. Але у більшості мрії не збувалися…

Фото ілюстративне, жанрове
Фото ілюстративне, жанрове

За окремими товарами жінки Радянського Союзу ладні були стояти у чергах хоч цілий тиждень, віддавши при цьому не тільки всю свою зарплату, а й чоловікову. Однак дістати їх було практично неможливо

Ті ж, хто мав можливість виїхати за кордон, контрабандою тягали ці речі на Батьківщину і продавали за дууууууже високими цінами. 

Американські джинси

У 60-х роках СРСР сколихнув справжній модний бум. Прийшла мода  на справжні американські джинси. Але легально їх ніхто не привозив, а вітчизняні виробники пропонували таку альтернативу, що без сліз і не глянеш…

Модники відстоювали черги за польськими та індійськими джинсами. Сказати, що коштували вони у спекулянтів дорого і навіть дуже дорого – це нічого не сказати.

Але з часом радянські громадяни почали пристосуватися й робити досить схожі на американські джинси. 

Французькі парфуми

Першими парфумами із Франції  в СРСР  стали  Dior Diorissimo. А в 70-х радянські жіночки просто мліли від однієї згадки про аромат Climat від Lancôme.

Один флакон  коштував  20 рублів, але дістати його було складно. Тож доводилося переплачувати шалені гроші, аби насолодитися цим божественним ароматом

 

Також серед популярних імпортних парфумів були  «Пані Валевська», «Сігнатюр» і «Бути може».

Ті самі польські парфуми "Бути може"
Ті самі польські парфуми "Бути може"

До слова, в СРСР також виробляли жіночу косметику і парфуми (близько 600 видів на 12 різних підприємствах), але ж вони були гіршої якості, тому всі жінки  мріяли про закордонну косметику.

Дістати, наприклад, французьку пудру чи помаду було практично нереально, тож альтернативою ставали польські тіні й помади, за які модниці віддавали по кілька годин свого життя.

Годинник «Чайка» 

Золотий жіночий годинник "Чайка"

Відомий у радянській країні бренд з'явився завдяки першій жінці-космонавту Валентині Терешковій. Так звучав її позивний.

З 1963 року під цією назвою почали випускати годинники, а вже у 70-х роках завод випустив годинник у позолоченому корпусі і з металевим браслетом. Саме про нього мріяли усі жінки.

Хутряна шапка

Шапка-мрія радянських жінок. За таку і чергу відстояти можна, і всі гроші з хати винести))
Шапка-мрія радянських жінок. За таку і чергу відстояти можна, і всі гроші з хати винести))

Бути, як головня героїня фільму «Іронія долі» Барбара Брильська у 1975 році хотіли усі радянські жінки. А ще більше їм хотілося мати таку ж хутряну шапку.

Вона на той момент був на піку моди і дістати було, ой як складно! Та й коштувала ця хутряна шапка 2 чи 3 середньостатистичні зарплати.

Чоботи-панчохи

У 1970-х модними були чоботи, які облягають ногу. Їх виготовляли із м'якої лакованої тканини. Взуття отримало назву чоботи-панчохи.

За ними одразу ж вишикувалися черги. В однакових чоботах ходило пів країни, але тільки обрані мали не фальшивку, а оригінал із Польщі та Югославії.

Капронові колготки

В СРСР перші капронки з'явилися лише у 70-х роках і були тільки в одному кольорі. А тим часом у світі з'являлися нові моделі й кольори…

Бажання бути модними змушувало дівчат відбілювати і фарбувати «панчішні рейтузи». Викликали справжній ажіотаж у радянських жінок німецькі і чехословацькі колготки, які періодично з'являлися у продажу.

Плащ із Болоньї

У 60-ті роки на у радянській країні були дуже модними плащі з Болоньї. В цьому італійському місті почалося виробництво щільної капронової тканини із водовідштовхувальною обробкою.

На батьківщині матеріал успіхом не користувався, однак його виробництво налагодили в СРСР — і плащ став ще однією мрією радянських жінок.

 

Але вітчизняні виробники шили його стандартно, тож сидів він так собі.

Через це всі почали полювати за плащами із Чехословаччини та Югославії, які були набагато краще пошиті та яскраво розфарбовані.

Афганська дублянка

У 60-му році афганські дублянки були модними по всьому світу. Причина того дуже проста – їх обожнювали хіпі. У дублянках також з'явилися The Beatles, тож радянські модники теж хотіли собі таку.

За ними вишикувалися у черги і чоловіки, і жінки. А дублянок на всіх не вистачало… Дівчата хотіли придбати кольорові – з гарними візерунками, а ті коштували кілька середніх з/п.

Шкіряна сумка

В СРСР великий бум із сумками стався у 1950-х. Французькі модні виробники значно розширили свій асортимент. Радянські ж продовжували шити їх однотипними…

Логічно, що всі модниці полювали за імпортними речами з Чехословаччини та В'єтнаму. Виглядали вони не так шикарно, як французькі, зате були моднішими за вироблені в СРСР.

Джерело: novyny.live

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень