Шокуючі цифри: скільки заробляє, хайпуючи на «прильотах», найпопулярніший Telegram-канал «Труха»

Журналісти з'ясували, як заробляє гроші відомий канал та з ким він пов'язаний

Скандальний Telegram-канал «Труха», який звинувачували у поширенні фейків під час війни та хайпі на прильотах, попри все це лишається одним з найбільш популярних каналів в Україні та має 2,7 мільйона підписників.

Якість контенту — не єдина претензія до «Трухи», адже серед її господарів може бути впливовий харківський бізнесмен, що засвітився у корупційній справі «рюкзаків Авакова». А на рахунку — дивні благодійні фонди, підозрілі криптогаманці та історія щедрих компліментів щодо ексміністра МВС

Все це на днях з'ясували журналісти-розслідувачі «Ґрунту» та NGL.media, вони дослідили всю мережу анонімних телеграм-каналів, пов'язаних з «Трухою». 

Хто насправді керує «Трухою». Тіньові господарі

З 2022 року з «Трухою» асоціювали такого собі Максима Лавриненка, який був нібито засновником.

Той розповідав, що заснував канал разом з другом-айтівцем та «гуру маркетингу» на ім’я Сергій. В інтерв’ю Мілі Єремєєвій Лавриненко пояснював, що попросив гроші на проєкт в айтівця і цього вистачало, щоб рости.

Мережа каналів

Загалом у мережу «Трухи» входять 63 тг-канали: Труха Украина, мережа регіональних каналів «Труха»  (загалом 28 каналів), Труха Georgia, Тру Ха-Ха, Труха Жесть 18+, Труха Спорт, Труха Crypto. Також, судячи з даних, отриманих від рекламної менеджерки «Трухи», з цією мережею також пов’язані: «Доброго вечора, ми з України» (+ 24 регіональні канали з тією ж назвою, наприклад, «Доброго вечора, ми з Одеси»), Русский корабль Иди Нах*й, Адвокат Мілер, Киевский движ, Батальйон Монако.

Хайп на «**ешийх прильотах» та фейки

Канал неодноразово критикували за розміщення відео та фото з місць влучання ракет з хайповими заголовками «**ейший приліт в Одесі/Києві/Дніпрі», мовляв, адміністратори не сильно переймалися закликами від влади цього не робити. Ще рік тому Лавріненко пояснював свої правила щодо розміщення фотографій з наслідками обстрілів:

— Якщо це цивільна інфраструктура, то ми не публікуємо 3 години, якщо військові ­– то 12 годин, казав Лавриненко, хоча медіа підкреслює, що адміністратори «Трухи» досі не особливо їх дотримуються.

Також видання минулого року ловили на поширенні фейків, неточної чи застарілої інформації. Детальний розбір з цього приводу випустили Texty.

Заробітки з реклами й «заказухи»

Медіаекспертка Оксана Мороз назвала «Труху» одним з найефективніших медійних бізнесів зараз в Україні. Бо вони заробляють і на рекламі, і за рахунок охоплень, і на джинсі, і на чорному піарі. Також вони можуть заробляти, популяризуючи ті чи інші ресурси.

За даними системи розміщення реклами Telegator, одна рекламна публікація в основному каналі «Труха Украина» коштує зараз 93 тис. грн, а в регіональних каналах вартість коливається від 1500 до 14000 грн. 

На каналі «Батальйон Монако» реклама тут коштує 27-30 тис. грн. Журналісти навіть спробували зробити два замовлення на рекламу у «Трусі»: одну комерційну та одну політичну, щоб порівняти ціни. За рекламу іншого тг-каналу просили 80 тис. грн, а вигадану негативну інформацію про мера одного з великих українських міст на каналі «Труха.Украина» оцінили в 4000 доларів (близько 150 тис. грн).

За три місяці на основному каналі «Труха.Украина» з’явились майже 200 таких публікацій, це мало б принести власникам каналу не менше 600 тис. доларів. Інші канали цієї мережі теж заробляють гроші на рекламі, що може приносити десятки тисяч доларів щомісяця.

Оплату приймають на різні криптогаманці. Вони анонімні й відстежити їхнього кінцевого власника практично нереально. Журналісти стверджують, що після кількох місяців гаманці в крипті ліквідовують і створюють нові. Мова йде про значні суми – наприклад, через один з таких уже неактивних криптогаманців за п’ять місяців пройшло 427 тис. USDT і, при цьому суми, транзакцій були доволі різними: від кількох сотень доларів до 30000 доларів за раз.

«Труха» користується ще одним способом отримання платежів – через ФОПів. Посередниками є Олександра Луніна, студент Максим Далекорей та співак з Волині Денис Розенгарт.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень