Щоб не довелося «переплачувати» за пенсії: в Україні може з’явитися нова базова величина

У розрахунках для виплати пенсій та соцдопомоги вона замінить прожитковий мінімум, який невдовзі повинні збільшити у кілька разів

З 2021 року Кабінет Міністрів планує запровадити нову базову величину, від якої залежатимуть соціальні виплати, надбавки до пенсій тощо.

Відповідні зміни прописані у проєкті Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат та грошових платежів і стягнень».

Відповідно до цього документу, зміни можуть набути чинності вже з 1 липня наступного року, передає «НВ».

Нова базова величина що це?

Базова величина, яку планують встановити для соціальних виплат 2100 грн, і це менше від прожиткового мінімуму, який станом на 1 липня цього року становить 2197 грн (до слова, наразі експерти оцінюють реальний прожитковий мінімум в Україні у 5-7 тис. грн).

Нову базову величину планують збільшувати щороку на індекс інфляції, розповів кандидат економічних наук Олександр Хмелевський

Як розраховуються розміри соціальних виплат зараз?

На сьогодні соцвиплати розраховуються, виходячи з розміру мінімального прожиткового мінімуму для конкретних категорій осіб. Розмір встановлюється у державному бюджеті на відповідний рік.

Розмір прожиткового мінімуму, своєю чергою, встановлюється на основі проведення науково-громадської експертизи сформованих наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів, а також набору послуг.

Тобто, раз на 5 років встановлюється набір мінімально необхідних продуктів харчування та непродовольчих товарів для населення і на основі цього й вираховується прожитковий мінімум.

А чому не можна було просто підвищити прожитковий мінімум замість впровадження нової величини?

У листопаді торік Окружний адмінсуд Києва зобов’язав Кабмін встановити прожитковий мінімум на рівні, відповідному до державних соціальних гарантій.

Тобто, уряд має підняти прожитковий мінімум хоча б до 5 тис. грн, коментує Олександр Хмелевський. Проте до його розміру прив’язані соціальні виплати й пенсії:

Збільшення прожиткового рівня призведе до необхідності збільшити соціальні виплати. А на це грошей в бюджеті немає. Тому Кабмін вирішив відв'язати соціальні виплати від прожиткового мінімуму. З цією метою і був розроблений законопроєкт, який передбачає запровадити для розрахунку соціальних виплат та штрафів замість прожиткового мінімуму базову величину, – пояснює Хмелевський.

І як тепер вираховуватимуть розміри виплат?

Для розрахунку кожного виду соціальних виплат чи штрафів встановлюється свій коефіцієнт, пояснює Хмельовський. Коефіцієнти ці дещо збільшуються у порівнянні з тими, які діють нині.

Очікується, що в результаті цього нововведення соціальні виплати зростуть на 200-500 грн.

 

Однак після цього виплати зростатимуть лише на індекс інфляції.

На що саме вплинуть ці зміни?

Проєкт пропонує збільшити розмір аліментів, одноразових виплат, пільг та надбавок військовослужбовцям, військовим пенсіонерам, а в окремих випадках − також і членам їхніх сімей.

Пропонується, що базові величини поділять на величини для соціальних виплат і для грошових платежів та стягнень.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень