Що нового чекає на українців із 1 березня

Зміни стосуватимуться переселенців пенсіонерів, абітурієнтів

Підвищення пенсій

З березня 2024 року в Україні очікується індексація пенсій. За попередніми даними, пенсії мали стати більшими на 13%. Однак минулого тижня в Мінсоцполітики повідомили про підвищення лише на 8%.

Для порівняння, у 2023 році показник індексації становив 19,7%.

Водночас є пенсіонери, які не можуть отримати підвищення виплат. Це стосується:

  • тих, у кого найвищі пенсійні виплати;
  • тих, хто вийшов на заслужений відпочинок протягом останніх 3 років;
  • тих, хто отримує пенсію меншу за мінімальну.

Ідентифікація пенсіонерів

В Україні пенсіонери двох категорій повинні пройти фізичну ідентифікацію. Йдеться про людей, які зареєструвалися як ВПО до 24 лютого 2022 року, а також тих, хто з різних причин упродовж років не знімав пенсійних грошей з картки.

На сьогодні зміни щодо кінцевої дати проходження фізичної ідентифікації пенсіонерами прийняті. Відтак якщо раніше ідентифікацію потрібно було пройти до останнього дня 2023 року, то тепер термін продовжили до 31 березня 2024 року.

 

Нові правила виплат для ВПО

З 1 березня 2024 року деякі внутрішньо переміщені особи втратять право на виплати. Однак варто зауважити, що найуразливіші групи продовжуватимуть отримувати допомогу від держави.

Початок реєстрації на НМТ

Цьогоріч реєстрація на проходження основної сесії Національного мультипредметного тесту (НМТ) відбудеться 14 березня. Реєстрація триватиме впродовж місяця (до 11 квітня) в особистому кабінеті випускника.

Перехід на літній час

Згідно з постановою Кабміну, українці переводять годинники двічі на рік – восени та на весні, переходячи на «зимовий» та «літній» час.

Тож у березні в ніч із суботи на неділю, 31 березня, о 03:00 стрілки годинника необхідно буде перевести на одну годину вперед.

Цікаво, разом з Україною ще майже 70 інших країн світу також переведуть годинники. Водночас близько 135 країн або ніколи не вводили подібну практику, або повністю відмовилися від неї.

Джерело

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень