Сарненська мама в Азії. Неймовірна історія моделі, яка завершилась хепіендом (ФОТО)

Чим приваблює сучасна Південна Корея та як бути мамою на іншому кінці континенту

Анна Янощук із Сарн поїхала в Корею п’ять років тому. Із них вже чотири провела у щасливому шлюбі та два з половиною - у статусі мами. Чим приваблює сучасна Південна Корея та як бути мамою на іншому кінці континенту - Анна Лі розповідає Сарни News.City.

Як ви потрапили в Південну Корею?

- Це була моя мрія. Випадково побачила на одному сайті рекомендації серіалу. І почала дивитися. Виявилось, це була корейська драма. І потім усе почалось. Спочатку просто шукала в інтернеті, як можна туди потрапити, скільки потрібно коштів і таке інше, але нічого не знайшла. Потім з’ясувалось що моя знайома поїхала туди працювати як модель. Я одразу їй написала і приїхала також. 

Чим найбільше дивує вас ця країна?

- Як тільки приїхала, дивувало і навіть шокувало майже все. Різниця просто неймовірна. Розповім на прикладах.

• Рівень життя. Звісно ж, є різні ситуації, але здебільшого в Кореї все роблять для людей. Тут немає ні смітинки на вулицях, дуже багато парків, дитячих майданчиків, тренажерів на вулицях. Майже в кожній будівлі і на вулицях безкоштовні туалети з усіма зручностями. На кожному кроці магазини 24/7 і багато маркетів.

 

• Стиль. Тут ніхто не думає, хто що скаже про твій одяг. При цьому одягаються дуже стильно і гарно. Але такий стиль підійде не кожній людині європейської зовнішності.

 

• Їжа. Гострий перець майже в усіх стравах, а ще сирі морепродукти, яких їдять живими.

 

• Люди в Кореї дуже добрі. За весь час я жодного разу ні з ким не конфліктувала. Всі дуже стримані. Навіть якщо чимось не задоволені, ніколи не скажуть.

Але є один мінус, який помітила:

чим людина старше, тим більше собі дозволяє і може бути дуже некоректною по відношенню до молоді.

А у відповідь нічого не скажеш. Бо така культура.

Коли ви були маленькою, фантазували про одруження? Коли хотіли стати мамою?

- Не знаю чому, але я завжди знала, що мій чоловік 100% буде не українець. І я не маю цьому якогось логічного пояснення. Народити дитину хотіла в 23-24 роки. Так і вийшло.

Чим відрізняються традиції виховання дітей в Україні та Кореї?

- Всі люди різні. Кожен виховує так, як найкраще для дітей. У Кореї більшість мамусь працюють, тому в садочок віддають малечу з 6 місяців. Діти тут швидко стають самостійними, інтенсивніше розвиваються розумово. З ними займаються професіонали.

В Кореї немає такого, щоб дитині щось забороняли чи сварили, тим паче били.

Дитина тут "цар і бог" - дозволено все.

У своїх постах ви писали, що освіта в Кореї дуже відрізняється від інших країн. Розкажіть про це детальніше. 

- Відрізняється однозначно. Дитячі садки в Південній Кореї діляться на три види: ясла, дитячий садок середнього рівня та старші групи.

З двох років малюків вчать читати та писати.

У цьому ж віці діти освоюють ази математики і музики. Обов’язковими є також вивчення іноземних мов, уроки на природі, рухливі ігри.

Окремо працюють і з батьками дітей.

На регулярних зустрічах обговорюють поведінку малюків, їхні успіхи. 

Навчальний рік у південнокорейських школах починається не 1 вересня, а 1 березня, а в цілому діти проводять у навчальних закладах близько 15 годин у день. Успіхи учнів оцінюють у вигляді балів, але лише в кінці семестру. А от домашніх завдань майже не задають.

У молодших класах в основному вивчають корейську мову, математику, музику, малювання і природничі науки. З 12 років діти переходять у середню школу, де вимоги і навантаження значно вищі. Учні проводять за партою близько 14 годин і повертаються додому ввечері. 

Щоб отримати повну середню освіту в Південній Кореї, потрібно йти в старшу школу. Навчатися 3 роки. Програма спрямована на підготовку до вступу до ВНЗ. Система вищої освіти тут схожа до української.

В Україні жартують, що відразу після народження дитини треба ставати в чергу в дитсадок. А як з цим у Кореї? 

- Ні, такого точно немає. Садочки тут також на кожному кроці.

У квартирному комплексі (11 висоток апартаментів), де ми проживаємо, чотири дитсадки. Один - це окрема будівля, куди ходять до 40 чоловік і працює до 9 вихователів. І ще три - на перших поверхах апартаментів (до 20 діток і до 6 вихователів).

Крім того, в кожній фірмі, компанії також є садочки для діток, батьки яких працюють в цих офісах.

Як обирали імена своїм дітям?

- Ім'я для донечки вибрала аж на третій день після пологів. Шукала різні варіанти  на всіляких корейських сайтах. Хотілося не просто ім'я, а щоб зі значенням і добре запам'ятовувалось.

І знайшла Юмі - "джерело краси". Українське ім'я - Маріанна або Юліанна (все ніяк не можу визначитися).

Сюрпризом для нас стала раптова друга вагітність. Юмі на той час було 9 місяців. Відчували з чоловіком, що буде хлопчик.

Ім'я теж відразу ж вибрали - Юмін.

Воно значення не має, але з голови ніяк не могла викинути, тому і назвали так. А українське ім'я Петька, як у дідуся. З народження міміка малюка дуже нагадувала його.

У вас хлопчик і дівчинка: наскільки сильно вони відрізняються? Як знаходите підхід до них?

- Вони ж мої дітки - рівні й однакові для мами. Зараз, думаю, достатньо любити  і приділяти їм увагу. А коли підростуть, потрібний індивідуальний підхід до дівчинки та хлопчика. 

Ваші діти білінгви? Якою мовою спілкуєтесь з ними?

- Я з ними говорю і корейською, і українською, і російською. Але вони розуміють те, що їм розповідають. Юмі щодня балакає по відеочату з бабусею і розуміє все.

Як швидко ви навчились готувати страви корейської кухні?

- Чоловік все життя працює шеф-кухарем, тому перший час готував лише він. А я здебільшого спостерігала. Зараз готую для діток негостру їжу. Продукти підбираю більшість звичні для українського раціону. Є деякі страви корейської кухні, які я готую, просто повторяючи з ютубу або телебачення.

Чи є якісь екзотичні, традиційні чи національні корейські страви, які вам не смакують? 

 - Так. Якщо поїхати до моря, знайдете дуже багато незвичних морепродуктів.

• Саннакджі. Це шматочки живого восьминога, який рухається. Їдять його під соджу (рисова горілка з гострим соусом).

 

• Гебуль. Живий морський черв'як, делікатес. Я так і не наважилася його спробувати.  

 

• Хонно. Квашена риба скат. В Кореї вважають це справжнім делікатесом, але їсти можуть не всі. Ската маринують декілька днів у бочках, але оскільки в його м'ясі майже 2% сечі, то починається процес бродіння. На смак ніби риба з аміаком. Але кажуть, що корисно. Я ще не коштувала.

 

• Пондегі. Відварені личинки шовкопряда. На вигляд, як таргани. Не викликає бажання їсти, але на смак солоденькі. Їх подають як закуску майже в усіх кафе.

Чи святкують корейці День матері? І які свята відзначаєте сім’єю?

- Як такого Дня матері немає, є день батьків. Крім того, відзначають День захисту дітей - державне свято і вихідний у Кореї. Тому всі святкують з рідними. Чхусок - дослівно "Осінній вечір". Великий фестиваль урожаю та триденне свято в Північній та Південній Кореї. Збирається вся родина і відпочивають. Також сімейне свято - Корейський Новий рік (той же Китайський). Це перший день корейського місячного календаря та одне із найважливіших традиційних свят.

Виховання та турбота про дітей у Кореї - це завдання матері? Як розподіляють обов’язки в сім’ї?

- Це не 100% обов'язок жінки. Часто можна зустріти батька в лікарні з дитиною або десь на прогулянці. У Південній Кореї законодавство передбачає оплачувану декретну відпустку по догляду за дитиною і для тат. Нині все більше чоловіків йдуть у декрет і не соромляться цього. У нас в сім'ї мама -  берегиня тепла та затишку в домі. А тато - наша опора і захист.

В Україні дуже популярна корейська косметика. Чи використовують її в Кореї?

- Звичайно. Немає жодної жінки, яка б не користувалася корейською косметикою. Дуже багато компаній і брендів. Можна знайти будь-що: від бюджетної якісної до люксової дорогої косметики. Стільки скільки тут, її немає ніде. 

А як щодо соціальної допомоги матусям в Кореї?

- Коли я була вагітна, то держава нараховувала приблизно 500$ на обстеження і пологи. Після народження також виплачують кошти на дитину. Садочок теж оплачує держава.

З 2020 року декретну відпустку можна брати одночасно двом батькам.

 

При цьому протягом перших трьох місяців вони отримують 100% від своєї зарплати.

Декрет можна продовжувати до трьох років. Крім того, продовжився час роботи дитячих садків.  Якщо раніше вони працювали з 9 до 16 години, то з другої половини 2020 року можна буде залишати дитину до 19:30.

Чи багато в корейських мам вільного часу?

- Все залежить від того, працює мама чи ні. Якщо так, то часу немає ні на що.

Але корейські жінки не відмовляють собі у відпочинку.

Тим паче якщо дітки вже дорослі. Після того, як моя малеча пішли в садочок, мама має багато вільного часу. І проводжу я його з користю для себе. Ходжу у сауну (в Кореї вони, до речі, не такі, як у нас), відвідую спортзал, маю час щось почитати, прибрати у домі і приготувати спокійно їсти.

Чи допомагають у вихованні дітей батьки чоловіка?

- Ні. Вони далеко живуть. Інколи приїжджають побачити діток.

А вам бракує вашої мами за кордоном?

- Найбільше, чого б мені хотілося - бути біля мами, яка завжди підтримає і допоможе. Коли я народжувала другу дитину, то мама приїхала на 3 місяці, щоб допомогти. І це було дуже класно. 

В майбутньому я планую частенько бувати у нас вдома в Україні. Щоб дітки знали, звідки їхня мама родом.

Фото з архіву Анни Лі

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень