Прізвища наших предків, які захищали їх від нечистої сили: вони популярні і досі

Вони вірили, що таке прізвище «не сподобається» нечистій силі та вона не звертатиме на людину уваги

Раніше українці навмисне давали собі та іншим прізвиська, що походять від страшних та грізних тварин, яких боялися, аби відвернути таким чином нечисту силу. Власне, звідси й походять прізвища Вовк, Ведмідь чи Зубр. Про це пише «Апостроф».

До того ж дитину могли назвати й негарним ім’ям на кшталт Некрас, Поганка, Нехорош, Мал, Крив, сподіваючись, що воно «не сподобається» нечистій силі та вона не звертатиме на людину уваги.

Згідно з інформацією генеалогічного порталу «Рідні», наразі в Україні досі проживає 1701 носій прізвища Ведмідь та за поширенням займає 2744 місце.

Найчастіше воно зустрічається на Придніпров'ї, а найпопулярнішим іменем серед носіїв є Микола та Олена.

Поселення компактного проживання людей з цим прізвищем - Київ (147), Дніпро (90), Ромни (62)Конотоп (59), Запоріжжя (50). Водночас Срібнянський район на Чернігівщині є найгустішим осередком прізвища Ведмідь. На одного носія прізвища припадає 407 жителів.

Прізвище Вовк зараз налічує 23412 носіїв та за поширенням займає 71 місце.

Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї, а найпопулярнішими іменами власників є Олександр та Тетяна.

Поселення компактного проживання людей з цим прізвищем є Київ (1325), Львів (1018), Харків (475)Дніпро (455), Кривий Ріг (377). Водночас Смілянський район на Черкащині є найгустішим осередком прізвища Вов. На одного носія прізвища припадає 147 жителів.

Прізвища ж Зубр у його «первісному вигляді» на території України не збереглося. Залишилися лише похідні від нього, на зразок Зубрейчук, Зубрович, Зубрик, Зубрич, Зубро, Зубренко тощо.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень