Повістки за кордоном: чи будуть вони роздаватися чоловікам у консульствах?

У Верховній Раді дали остаточну відповідь

Новий закон про мобілізацію, який набуде чинності найближчої суботи, 18 травня, зобов'яже українських чоловіків за кордоном оновити свої дані в ТЦК і СП, зокрема, в електронних кабінетах.

Чи видаватимуть повістки закордоном і, чи будуть їх розсилати українським чоловікам за межами України, пише «ТСН». 

Згідно із законодавством, військовозобов'язані чоловіки за кордоном повісток отримувати не будуть. А повістки в консульствах і посольствах під час звернення для поновлення персональних даних також не видаватимуть, пояснюють у Раді.

- У нас немає механізму вручення повістки за кордоном, тому що це вручають представники ТЦК СП.

 

За кордоном, скажімо так, юрисдикція їхня не поширюється, - сказав нардеп і член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Процедура оновлення інформації за кордоном необхідна - для того, щоб співробітники ТЦК розуміли, скільки військовозобов'язаних громадян України перебувають за кордоном. Після отримання цієї інформації в центрах не витрачають час на оформлення повісток.

Тим часом у Міноборони наголошують, що для поновлення військово-облікових даних за кордоном чоловіки зможуть скористатися електронним кабінетом військовозобов'язаного.

Як пояснюють адвокати, прикордонники не мають повноважень чи службових обов'язків вручати повістки під час перетину кордону військовозобов'язаними. Якщо ж співробітники ДПСУ все ж чинитимуть так, то їхні дії вважатимуться незаконними.

За словами юриста Тараса Никифорчука, єдиний випадок, коли прикордонники можуть «взяти в обіг» людину, яка перебуває на кордоні, - коли вона його незаконно перетнула. 

- Співробітники прикордонної служби складають відповідні матеріали, складають протокол і передають його до суду.

 

А суддя виносить постанову, згідно з якою людині «світить» штраф від 3,4 тис. грн, втім, жодної кримінальної відповідальності за це не може бути, - розповів він.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень