Після карантину цю страву можна буде знайти у меню ресторанах Рівненщини (РЕЦЕПТ)

В області визначили кулінарну візитівку краю

«Рівненщина туристична» уособлена своїми неймовірними локаціями – так званими «туристичними магнітами». Невіддільною її частиною є гастрономічний туризм.

- Такий вид туризму набуває все більшої популярності в Україні та світі.

 

Особливе місце у ньому займає традиційна кухня, відтворенні забуті рецепти прабабусь у поєднанні з природними надбаннями краю.

 

Цьогоріч разом з «Агенцією сталого розвитку міста» ми представили проєкт - «Кулінарна спадщина».

 

Він спрямований на пошук автентичних страв з кожного куточка області, а також виробників регіонального продукту, — розповідає про втілені задуми заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг.

За його словами, відкриттям стали кулінарні експедиції Поліссям. На їх основі створили цілий «Каталог автентичних страв», мета якого є популяризація поліської кухні до емоційного туризму. Адже тут насамперед увага приділяється знайомству з місцевою кухнею, її кулінарними досягненнями або просто цікавими особливостями.

Серед італійських вин, швейцарських благородних сирів, віденської кави, французької екскарго та українських борщу і вареників, не менш значуще місце займає мацик.

Справжню автентичну страву Рівненщини, яка є візитівкою Полісся, можна спробувати, відвідавши Поліський край.

Цікавим є джерело походження назви цієї страви.

Впродовж періоду, коли міхур з м’ясом висів на горищі господині час від часу мацали його. Від поліського діалектичного «мацати» — натискати пальцями рук, перевіряючи на готовність.

Також після карантину цю страву можна буде знайти у меню ресторанах Рівненщини, повідомляє пресслужба Рівненської ОДА.

А для справжніх гурманів пропонуємо спробувати приготувати вдома автентичні страви, що споконвіку готували на Рівненщині.

Отож,

МАЦИК — рецепт отримано в селі Сварицевичі на Дубровиччині, з епіцентру виникнення традиції приготування цієї страви.

Важливо, що готувати мацик починали перед Колядьми, тобто Різдвом, і споживати не раніше початку косовиці – сінокосу. Адже саме за правильного температурного режиму та «гуляння» вітру на горищі мацик не псувався і якісно висихав.

ІНГРЕДІЄНТИ

• 5 кг свинини (частина лопатки, стегна)
• 1 сечовий міхур свинячий або 1 шлунок
• 200 грамів солі
• 50 грамів чорного перцю
• 20 г сушеного лаврового листа 1 чайна ложка лимонної кислоти
• 1,5 л води

ПРИГОТУВАННЯ МАЦИКА

Сечовий міхур добре промити холодною водою, вивернути навиворіт та легко ножем вичистити. Очищений міхур замочити на 5-7 годин в розчині холодної води та лимонної кислоти. Після цього добре промити холодною водою. М’ясо порізати великими шматками та покласти у велику миску. До м’яса додати сіль, мелений чорний перець та шматки лаврового листя. Все добре вимішати руками та міцно начинити міхур м’ясом, щоб не було повітря всередині. Отвір в міхурі щільно зашити або зав’язати ниткою. Мацик майже готовий. Наповнений міхур підвішуємо в добре провітрюваному приміщенні, найкраще — на горищі. Через 6-8 місяців м’ясо готове до споживання.
Запропоновані рецепти — це лише частина страв, які внесено до кулінарного каталогу «Смакуй рівненське: автентичні страви та напої». Вивчайте традиційну місцеву кухню та спробуйте автентичний смак регіональних страв. 

Нагадуємо, проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного» створено та реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не показувє позиції Європейського Союзу.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень