Новий пенсійний закон: юристи роз’яснили ВСЕ про достроковий вихід на пенсію

Повідомляється відразу про 5 умов, які мають бути дотриманими, щоб піти на відпочинок раніше

Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» (№ 2040) парламент ухвалив ще у лютому. А вже 30 квітня документ набув чинності.

Хто може вийти на пенсію достроково?

30 квітня — стало певним рубіконом для пенсіонерів, яким до виходу на пенсію залишилося зовсім небагато, а роботу вони втратили. Така норма існувала до 1 січня 2015 року, але була скасована.

Проте, аби скористатися правом достроково піти на пенсію, потрібно дотриматися кількох важливих умов:

  • Перша. На день звільнення з роботи людині має залишатися не більше ніж 1,5 року до досягнення пенсійного віку.
  • Друга. Обов’язковою умовою призначення такої пенсії є наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі (для чоловіків - 35 років, для жінок – 30).
  • Третя. Звільнення повинно відбуватися з ініціативи роботодавця на підставі змін умов праці.
  • Четверта. Новація передбачена лише для осіб, трудовий договір з якими розірвано у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у т.ч. з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників.
  • П’ята. Людина має зареєструватися у державній службі зайнятості і при цьому має бути відсутня підходяща для неї робота.

Також право дострокового виходу на пенсію надано особам, звільненим з ініціативи роботодавця через невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я, але у даному випадку — без необхідності реєстрації у державній службі зайнятості.

При цьому, якщо пенсіонер працюватиме у період до досягнення пенсійного віку, дострокова пенсія йому виплачуватись не буде.

Як зазначають юристи, варто звернути увагу і на те, що маючи не менш як 30 років страхового стажу, жінки зможуть достроково вийти на пенсію за півтора року до досягнення 60 років лише у період з 1 січня по 31 грудня 2023 року, адже з 2024 року вони мають право на пенсію у 60 років за наявності не менш ніж 31 року страхового стажу.

 

Поступово кількість необхідного стажу збільшуватиметься аж до 2028-го, доки не досягне 35 років.

Право на дострокову пенсію отримали також мати чи батько осіб з інвалідністю з дитинства (діти з інвалідністю до 18 років) і тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідності, та які виховали їх до досягнення 6-річного віку. Додатковою умовою є досягнення жінкою 50 років та її страховий стаж 15 років, а чоловіком – 50 років і страховий стаж 20 років.

Дізнатися, коли дитина, котрій не встановлено інвалідність, вважається тяжко хворою, можна у Законі «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», наголошують фахівці.

Джерело: Пенсійний кур’єр

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень