Населення потрібно душити: три варіанти підняття тарифів на світло 

Не всі з них сьогодні можна реально втілити 

Ситуація у енергетичному секторі вкрай складна. Через дефіцит в мережі постачання електроенергії обмежують для промислових споживачів.

Чернігів став першим місто - яке через дефіцит відключатиме вуличне освітлення, щодня з 22:30 

У мережі не припиняють обговорення теми підняття тарифів. Кілька найпопулярніших варіантів проаналізував голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. 

  1.  Відключення електроенергії на кілька годин
  2. Збільшений тариф на світло в години пікового навантаження
  3. Встановлення трьох зонних лічильників світла, які будуть враховувати споживання у години пікового навантаження, адже тариф в цей час буде на 50% більшим. Що має змусити людей економити. 


Згідно зі статистикою Міненерго, частка споживання електроенергії в Україні була тако - 66% споживання припадає на промисловість (там тариф від 6 до 12 грн за квт), а 28% споживання - на населення (тариф - 2,64 грн за кВт).


 Якщо 28% споживачам підняти тариф, то це сильно вплине на загальне споживання? Звісно ні. Але населення потрібно душити, - пише Олег Попенко.

За його словами, в Україні немає стільки лічильників, які можуть міряти окремо пікові години. Зазвичай у тих хто ставив, наявні двозонні (це десь 12-15% від загальної кількості). А тепер йдеться про тризонні. Крім того, Попенко зазначає, що немає в Україні й стільки електриків,  щоб провести заміну такої кількості лічильників в осяжні терміни.


Попенко пише, що така масова заміна лічильників безглузда, зважаючи на високу ймовірність знеструмлень через обстріли, які вибиватимуть нові й нові підстанції. 

В Україні не всюди навіть облік електроенергії стоїть, обліковується на сьогодні десь на сьогодні 13-14 млн домогосподарств. Потрібно 6-7 000 грн на 1 лічильник. Це 80-85 млрд гривень. Власником лічильника є обленерго. Потрібно або знайти кошти в бюджеті або змусити обленерго поділитися прибутком, вважає експерт.

Тарифна політика, якої до речі немає абсолютно в Україні, це процес багатьох років, а не хотєлок чиновників чи експертів. І неможливо за місяць два, або рік два, розв'язувати проблеми які накопичувалися десятиліттями. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень