Дозволять масовий продаж української землі: кому та за які гроші продаватимуть ділянки з 1 січня

10 тисяч га в одні руки

Вже незабаром купувати українську землю зможуть не лише фізичні, а й юридичні особи. Окрім цього, з 1 січня зміниться обсяг продаж. Тепер в одні руки продаватимуть не по 100 га, а по 10 тисяч.

Україна та аграрії підходять до чергового етапу земельної реформи. За результатами дослідження «KSE Агроцентр», USAID та Chemonics, зараз земельний ринок поступово відновлюється після кризи 2022 року — ростуть ціни на землю, як і кількість угод на продаж та оренду.

Жовтень став рекордним також за кількістю торгів на платформі «Prozorro.Продажі». Там, зокрема, реалізують в оренду комунальну землю. За місяць уклали 549 угод загальною площею 5,1 тис. гектарів.

Загалом, з жовтня 2021 року, коли на майданчику стали можливими торги комунальними землями, через сервіс пройшло 4,3 тисячі ділянок майже на 40 тисяч гектарів, які приносять громадам близько 355 мільйонів гривень щорічного прибутку з оренди. Завдяки аукціонам ціна гектара протягом торгів збільшується з 2300 до 9000 гривень, даючи громадам більше грошей.

- Якщо до повномасштабної війни було близько 10 тисяч угод купівлі-продажу землі на місяць, то зараз – 7,4 тисячі. Ми бачимо скорочення ринку приблизно на третину. Але це зниження не є гомогенним серед регіонів.

 

На Заході України кількість транзакцій зросла на 10-20 відсотків. Мова в першу чергу про Чернівецьку та Івано-Франківську області, - каже експерт із аграрної та земельної політики Роман Нейтера.

За його словами, на окупованих територіях законом заборонено проводити будь-які транзакції з землею, тому ці локації повністю випали з ринку.

Де купувати та продавати землю найвигідніше

У регіональному розрізі найдешевші землі зараз на Херсонщині, Запоріжжі і Донеччині. На Херсонщині, за даними Нейтера, ціни – нижче 30 тисяч грн за гектар, а на Донеччині – 32 тисяч грн. Найвищі ціни у Західній Україні, а абсолютний рекорд в Івано-Франківській області – понад 45 тисяч грн за гектар.

Роман Нейтер не чекає великих змін після 1 січня. Він вважає, що планка у 10 тисяч гектарів буде недосяжною навіть для великих компаній.

Одним лотом купити 10 тисяч гектарів ти все ще не зможеш – все одно потрібно буде купувати окремі ділянки. Я сумніваюся, що в найближчі 3 роки буде хоча б 1-2 компанії, які зможуть купити стільки.  Великі компанії з часом зможуть купляти більше, але зараз несприятливі умови для агробізнесу. Ми робили аналіз діяльності агрохолдингів і прийшли до висновку, що вони ніяк не зможуть купити весь той земельний банк, який вони зараз контролюють. Навіть якби всі землевласники були готові продати їм землю. Порівняно з іншими країнами земля в нас відносно дешева, але для аграрія зараз - це все одно дуже дорогий ресурс. Навіть у великих компаній банально немає такого ресурсу, каже експерт.

Джерело: Уніан

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень