Дати змінилися: коли українці щедруватимуть та посіватимуть у новому році?

Відповідно до нового календаря

З 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква та Православна церква України перейшли на новоюліанський календар.

Відповідно до нього, змінилися дати різних релігійних свят. Це стосується й періоду різдвяно-новорічних свят.

Дати для щедрування

Щедрівки починають співати на Маланки, що передує Василевому дню.

Отже, щедрувальники починають ходити увечері 31 грудня і продовжують співати у новорічний день також.

За традицією, ці пісні виконують здебільшого дівчата, хоча у деяких регіонах до гуртів співців щедрівок можуть входити й хлопці.

Мета цього обряду аналогічна – побажати господарям достатку та удачі. Натомість щедрувальникам потрібно віддячити смачними подарунками та грішми.

Дати для посівання

Традицію посівати пов’язують зі святом Василя. Його, за новоюліанським календарем, тепер відзначають 1 січня. Отже, і посівальники мають ходити від дверей до дверей у перший день календарного року.

Обряд посівання має на меті закликати в дім достаток. Зранку на свято приходять хлопчики, розсипають на порозі пшеницю й бажають оселі всіляких гараздів, за що отримують винагороду у вигляді ласощів або дрібних грошей.

Зерно після цього – не замітають: його залишають лежати на долівці щонайменше до вечора, а краще навіть до ранку. Воно виконує роль важливого оберега. Зібрану пшеницю потім зберігають до весни й або сіють, як стане тепло, або викидають після того, як буде посаджено новий врожай.

Джерело: Oboz.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень