Чому собака облизує обличчя господареві: просте пояснення вчених

Або більше про собачі поцілунки

Фото ілюстративне

Вони ладні годинами сидіти під дверима в очікуванні на свого господаря. Але коли той чи та з’являється на порозі, радощам чотирилапого немає меж.

Менші песики підстрибують, щоб бути вище, а великі собаки навіть закидають лапи на плечі господаря. Для когось щедрі слиняві поцілунки — найкращий подарунок, для інших такі звички є не зовсім приємними.

Але чому собаки так роблять розповіли вчені з Брістольського університету у Science Focus.

Чому собаки лижуть обличчя господареві

Багато людей вважають, що облизування – це вияв радості від того, що господар нарешті повернувся додому. Собака лащиться, виляє хвостом, підстрибує.

Собаки вилизують обличчя людини для того, щоб привітатись і привернути до себе увагу господаря. Такі прояви є нормальною соціальною поведінкою, що формувалася паралельно з іншими еволюційними процесами. Так поводилися всі собаки, які в останню тисячу років жили поряд із людиною, – вважає Лікар Емілі Блеквелл.

Спроби «розцілувати» можна також сприймати як щенячі звички. Цуценята завжди лижуть свою маму, щоб вона їх погодувала.

Мається на увазі, що після цього мати повинна відригнути матеріал, який щеня може з'їсти. І в кожному дорослому собаці завжди щось залишається щось цуценяче", - пояснила Блеквелл.

Кому ж собачі поцілунки не до вподоби, можна спробувати поборотися з цією звичкою.

Карати за таку поведінку собаку не можна, бо тварина діє інстинктивно. Вона щиро не розуміє, що вас це дратує.

Щоб навчити пса радіти інакше, наприклад, спробуйте закрити обличчя рукою, і тоді поцілунки дістануться вашим рукам. За це дайте тварині щось смачненьке. З часом вона звикне, що вилизування руки вам подобається більше, ніж обличчя.

Та кінологи називають іншу причину собачих поцілунків.

Собака обнюхує й облизує господаря, щоб дізнатися все про нього: де був, з ким спілкувався, кого гладив, що їв та як минув його день.

Джерело: «РБК-Україна»  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень