Батьки знайшли спосіб, як вберегти синів від призову: університетам варто напружитись?

Тут вже переживають через відтік мізків і… хлопців з України

Станом на березень 2023 року понад пів мільйона українських школярів все ще перебувають за кордоном, зазначають у МОН.

Рік інтеграції в освітню систему та суспільство іншої країни, відсутність безпечних та комфортних умов навчання в українських вишах — усе це діє не на користь наших університетів. 

За даними Міністерства освіти і науки, у 2022 році загальноосвітні навчальні заклади України видали майже 226 000 свідоцтв про здобуття загальної середньої освіти.

На бакалаврат до українських університетів було зараховано понад 172 000 випускників.

Зрозуміло, що не усі випускники продовжили навчання в університетах. Та все ж частина з них обрали для здобуття освіти закордонні ВНЗ.

LIGA.Life поспілкувалося з першим проректором Українського католицького університету Тарасом Добком. Він зазначив, що складно визначити, який відсоток українських одинадцятикласників обрав чи планує обрати для себе навчання в іноземних вишах.

Але!

Минулого року кількість заяв на вступ до УКУ на бакалаврат зменшилася.

На зменшення кількості заяв і збільшення кількості цільових вступників могло вплинути введення мотиваційного листа за певною формою. Хоч такий лист майже не впливав на підсумковий бал, це все одно могло частково відсіяти тих абітурієнтів, які не були до кінця вмотивовані навчатися саме в УКУ і не хотіли витрачати свій час і зусилля на написання мотиваційного листа, — пояснює Тарас Добко.

Водночас він припускає, що кількість заяв зменшилася і через виїзд хлопців віком до 18 років на навчання за кордон. 

Студенти закордонних ВНЗ, яких не випустили з України, бо їм вже виповнилося 18 років

За словами першого проректора УКУ, пропорція між дівчатами та хлопцями серед вступників за результатами 2022 року змінилася ще більше на користь дівчат.

Тарас Добко зазначає, що ситуація гендерного дисбалансу може погіршитися у 2023 році.

Переживаємо, що серед вступників буде ще менше хлопців. Зараз чуємо, що окремі батьки збираються посилати синів на навчання за кордон через обмеження виїзду з України після досягнення 18 років.

Український католицький університет

Тарас Добко каже, що заклад поки не проводить спеціальної рекрутингової кампанії серед молодих українців за кордоном. Він не вірить, що зараз вдасться повернути студентів, які вже виїхали через війну.

У такому віці на рішення молодих людей відчутно впливають батьки. І зараз ми чуємо, що вони, навпаки, намагатимуться вислати своїх синів на навчання за кордон, доки їм ще не виповнилося 18 років. Тим більше вони навряд чи погодяться на їхнє повернення до України. Також є сумніви, що батьки погодяться на повернення своїх дочок, поки в Україні не покращиться ситуація з безпекою, — стверджує Добко.

Тож університет намагається працювати з тими, чиї діти ще не виїхали. 

Дещо схожа ситуація зі вступною кампанією в Київській школі економіки.

За словами першого проректора КШЕ Єгора Стадного, 20% минулорічних вступників на бакалаврські програми — це люди, що подавали заяви з-за кордону. З початком навчального року одні з них одразу повернулися до України, а інші долучалися до пар онлайн.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень