Мобілізація через Лотерею у США: чому б Україні не перейняти цей досвід? (ФОТО)

«Хай усе вирішує жереб», - каже Касьянов

Праворуч -- Юрій Касьянов, ліворуч -- мобілізаційна лотерея в США

«Вересень 14!». Маленьку чорну кульку з таким написом витягає зі скляного барабана тремтячими руками 66-річний конгресмен з Нью-Йорка Олександр Пірні в день 1 грудня 1969 року.

Тепер усі військовозобов'язані американці, народжені 14-го вересня, мають залишити мирне життя і відправитись воювати на інший кінець світу – до В'єтнаму. Так працює «призовна лотерея».

Наведені вище це два вступні абзаци статті української служби ВВС про «Мобілізацію наосліп». Далі читаємо:

Мобілізація цивільних громадян на війну – завжди непроста задача для влади будь-якої країни.

 

Одне з ключових завдань – як переконати обивателя в справедливості того, що саме йому, а не його сусіду, необхідно стати до зброї. Деякі країни знайшли неочікуване рішення.

Як приклад, наводиться досвід США, який, щоправда, не дуже імпонує, чомусь, українцям. 

Зокрема, активне несприйняття викликала ідея «Мобілізаційної лотереї» у викладі скандального Тимофія Мілованова, якого, чомусь, дуже любить українська влада.

Той самий Мілованов

Однак, безвідносно до Мілованова, можна почути доволі слушні думки про очевидну «справедливість» лотерейної системи.

Зокрема, Юрій Касьянов – офіцер та волонтер пише:

Юрій Касьянов та його син Максим

- Ухилянти висміюють ідею національної мобілізаційної лотереї, коли в армію братимуть не тих, кого воєнком зміг зловити на вулиці, не тих, хто не зміг відкупитися, а виключно за сліпим жеребом.

 

А ось у Штатах призивають за лотереєю (у разі великої війни) з 1863 року. І американці вважають систему справедливою. Бо всі хочуть жити, незалежно від рівня достатку, освіти, місця в соціумі.

 

За лотереєю американців призивали в армію в роки Громадянської війни, Першої та Другої світової, В'єтнамської війни. Система працює як годинник, не даючи жодного шансу ні дітям Порошенка, ні дітям Данілова, ні дітям Ахметова. Випав щасливий квиток на фронт – гуд бай!

 

Обліком військовозобов'язаних і проведенням лотереї в Штатах займається незалежне урядове агентство Selective Service System (SSS), яке веде облік молодих людей чоловічої статі у віці від 18 до 26 років, включно з іноземними громадянами чоловічої статі, які проживають на території країни понад один рік, за винятком дипломатів.

 

Ухилення від реєстрації в SSS тягне за собою покарання у вигляді штрафу або позбавлення волі на строк до п'яти років.

 

До речі, колись, до 1917 року, в Америці можна було відкупитися від призову за 300 доларів – шалені тоді гроші. Тепер – ні.

 

Натомість у нас пропонують не призивати тих, хто має великий дохід, отримує велику зарплату і платить багато податків.

 

Це просто дикий феодалізм, майновий ценз. Країна начебто одна на всіх, але вмирати за неї мають тільки бідні. Ось такого бути не повинно.

 

Інакше ми точно все втратимо. Воювати буде нема за що.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень