Відновити каплицю-костел Задемських хочуть на Рівненщині (ФОТО/ВІДЕО)

Невідомий Симонів: трагічна історія Задемських і красуні Тамари

На толоку до каплиці-костелу приїхав і голова Рівненського культурно-просвітнцького центру імені Томаша Сосновського Ярослав Ковальчук

Як повідомляє Суспільне, точний час побудови каплиці-костелу біля села Симонів – невідомий, але...

У тридцятих роках минулого століття орендарем цих земель був пан Задемський. Він, імовірно, збудував тоді цю каплицю-костел. Кажуть, що на служби сюди приїздили католики і з сусідніх сіл.

Нині місцева громада Гощанської ОТГ хоче її відновити і вже звернулася за допомогою до культурно-просвітницького центру імені Томаша Сосновського. Роботи розпочали з прибирання.

В матеріалі використано фото "Суспільного"

9-го грудня з 10-ї ранку біля каплиці-костелу на околиці Симонова організували толоку. Територію довкола будівлі і всередині розчищають комунальники Гощанської ОТГ.

Разом із комунальниками працював тут й Микола Панчук, він голова Гощанської громади.

Микола Панчук -- голова Гощанської ОТГ

«Відновлення культурної спадщини – це одна з принципових позицій в розвитку нашої громади. З чого треба починати – з благоустрою. От ми його сьогодні й робимо.


Люди зацікавляться, знайдуться меценати, будуть допомагати, будуть розвивати. Далі, за можливості, будемо робити дах, стіни, вікна – те, що відбувалося й із садибою в Гощі», – каже Микола Панчук.

Так виглядає ця капличка літом

В інтернеті можна знайти такі достатньо достовірні спогади місцевого старожила про цю споруду:

- У селі Симонів на західному пагорбі від села Томахів знаходяться залишки побудованої ще при польській владі в тридцятих роках орендарем Задемським каплиці – костелу.

 

У ті роки на свята сюди приїжджав ксьондз, приїжджав з хором і відправляв службу Божу. Хор розміщався для піснеспівів високо на обладнаному криласі, але богослужіння там припинилися в 1939 році, коли владу захопили совіти.

«Пам'ятки архітектури, треба дивитися за ними, треба прочищати, щоб людям, дітям лишалося», – каже один із учасників

Пан Задемський розбагатів у ті роки, навіть придбав для себе легкового  автомобіля. Сім’я його жила в гарному палаці, який знаходився в східній частині пагорба. Правда, він був покритий не бляхою чи черепицею, а як тоді називали – гонтою (виготовлялася з дерева).
 

В палаці мав прислугу з місцевих жінок, яким платив польськими злотими.

Пам’ятаю, коли одного разу пан Задемський їхав легковиком по справах у Гощу по дорозі біля початкової школи, один із учнів цієї школи в скло автомобіля кинув камінь і розбив його.

 

Розслідування хуліганського вчинку учня не пам’ятаю. В вересні 1939 року совіти вивезли Задемського з сім’єю до Сибіру, ще й поглумилися над ним: вивозили його особисто парокінною підводою на голій дошці воза.

«Піднімалися сюдою і заходили. Матір Божа по центру була он, подивіться, зразу образ виділяється. Тут були парафіяни, молилися тут, були ікони. Може, дослідники десь щось побачать в стінах. Сьогодні поприбираємо вже це все», – каже Петро Коробчук

За нашими даними, як мінімум частину родини вивезли тоді не до Сибіру, а в Казахстан. Нам відомо це зі спогадів Тамари Черетянко – дружини одного з синів п. Задемського.

До речі, пані Тамара була дочкою місцевого православного священика. Її одруження на одному з Задемських стало тоді достатньо резонансною подією, щоправда, кажуть, вона була справжньою красунею.

Просто – неймовірною.
 

До того ж і прийняла католицизм.

«А тут, я думаю, проводили обряди, коли народилося дитя, хрестилося. А тут уже були ксьондзи. Посередині, сподіваємося, що то був підземний хід. А це вже було добудовано», – додає волонтер

Не виключено, що згадане одруження та вінчання тоді проходило сам в цій капличці.

Відомо, що п. Тамару з чоловком та дітьми вивезли пізніше в Казахстан і кинули там практично «серед поля».

Аби вижити вони, за спогадами, «їли навіть щурів», а від холоду не вмерли, бо хтось дозволив їм жити в сараї з худобою:
 

«Ми грілися між вівцями»

Порятунок прийшов з початком війни у 1941-му, дякуючи угоді між СРСР та Великобританією, яка (угода) передбачала, що всім інтернованим полякам дадуть змогу виїхати із Радянського союзу через Іран та Африку.

Так частина родини Задемських опинилася в Австралії, але, вірогідно, вижили в цій епопеї далеко не всі.

Гарне відео про цю місцину від Юрія Ойцюся та «Купи пригод»

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень