Рівненщина - серед лідерів енергозаощадження в Україні

Програми енергоефективності користуються неабияким попитом серед населення області

Принаймні, державні програми, та програми енергоефективності, затверджені на обласному рівні у нашому регіоні, користуються попитом, – запевняє перший заступник голови ОДА Юрій Приварський. За його словами, кредитів на придбання твердопаливних котлів та утеплення на сьогодні видано на 30 млн грн. Зокрема, більш як 4,5 млн грн позичальники витратили на придбання майже 270 «негазових» котлів. А близько 25 млн пішло на закупівлю енергоефективного обладнання, яке придбали майже півтори тисячі позичальників.

Також до банків останнім часом звернулися за позиками два ОСББ. Їм видали кредит на 100 тис. грн. 40% частини суми цієї позики компенсує держава. Прикметно, що нині кредитні програми розроблені «Ощадбанком», «Укргазбанком» та «Укрексімбанком». За словами Юрія Приварського, у нашій області затверджена і обласна програма, відповідно до якої банки кредитують енергозаощаджуючі заходи під 25% річних, 15% з яких компенсує обласний бюджет.

Обласна влада підтримала таку державну ініціативу з енергозбереження. Цього року вперше із обласного бюджету виділили 1 млн грн на співфінансування державних програм. Кошти вдалося акумулювати завдяки бюджетній децентралізації. Тож позичальникам відшкодовуватиметься частина відсоткової ставки кредиту у розмірі 15%. Хочу додати, що така державна програма пропонує населенню європейські підходи до реалізації енергоефективних заходів. Адже люди, утеплюючи своє житло, вчаться економити енергоносії, - каже  Юрій Приварський.

Крім того, за рахунок державної програми реалізовано 40 проектів з переходу на альтернативні види палива, завдяки чому вдалося замістити споживання понад 1,5 млн кубів газу. На ці потреби витрачено близько 11 млн грн, а окупність проекту складає трохи менше 2 років. За словами пана Приварського, тільки по галузі освіти це дозволило заощадити 4 млн грн.

 

Тож прогнозована економія від цієї програми має скласти 9,5 млн грн на рік. Зокрема, минулого року економія споживання газу по бюджетній сфері склала 30 %.

Між тим, рівняни, яких ми опитали на вулиці, зізнаються, що хоч і намагаються заощаджувати на споживанні газу, води і електроенергії, рахунки за комунальні послуги все одно дуже високі:

Додамо, що вже понад 100 тисяч родин рівненської області оформили субсидії на комунальні послуги. В неопалювальний період середній розмір субсидії склав 200 грн.

Державна програма фінансової підтримки населення (власників індивідуальних будинків, ОСББ, ЖБК), постановою Кабінету Міністрів України від 08.04.2015 № 231 «Про внесення змін до постанови Кабінету  Міністрів  України  від 1 березня 2010 р. № 243 і від 17 жовтня 2011 р. № 1056» впроваджено низку енергоефективних заходів:

1. Стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, до яких належать:

  • обладнання та матеріали для облаштування індивідуальних теплових пунктів;
  • регулятори теплового потоку за погодними умовами та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;
  • вузли обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, зокрема засоби обліку та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;
  • вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом) для місць загального користування (зокрема, під’їздів, підвалів, технічних приміщень, горищ);
  • матеріали для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;
  • матеріали та обладнання для модернізації систем освітлення місць загального користування (у тому числі щодо заміни електропроводки, ламп та патронів до них, встановлення автоматичних вимикачів).

2. Стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу).

3. Стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, до яких належать:

3.1. для одноквартирних житлових будинків:

  • радіатори опалення з терморегуляторами;
  • вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом);
  • рекуператори тепла вентиляційного повітря;
  • вузли обліку води (гарячої, холодної), зокрема засоби обліку та відповідне додаткове обладнання і матеріали;
  • матеріали для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;
  • теплові насоси;
  • сонячні колектори для виробництва теплової енергії та підігріву води.

3.2. для квартир у багатоквартирних житлових будинках:

  • радіатори опалення з терморегуляторами;
  • вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом);
  • вузли обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, зокрема засоби обліку та відповідне додаткове обладнання і матеріали.

Відшкодування частини суми кредиту здійснюється в межах коштів, передбачених у державному бюджеті на відповідний рік, та відповідно до помісячного плану асигнувань в порядку черговості надходження до Держенергоефективності зведених реєстрів позичальників.

Відшкодування позичальнику частини суми кредиту проводиться одноразово в таких розмірах:

  • 40 відсотків суми кредиту на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів, але не більш як 10 000 гривень в розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором;
  • 20 відсотків суми кредиту на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу), але не більш як 5000 гривень за одним кредитним договором;
  • 30 відсотків суми кредиту на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів для одноквартирних житлових будинків, квартир у багатоквартирних житлових будинках, але не більш як 10000 гривень за одним кредитним договором.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень