Зросте кількість самогонщиків і контрафакту: в Україні готуються до підняття цін на алкоголь

Уряд шукає додаткові джерела поповнення бюджету

«Справа в тому, що невеликі торгові точки в основному купували нелегальний алкоголь» (с)

В Україні здорожчає алкоголь. Кабмін вирішив іти найпростішим шляхом і збільшити ціни на випивку. Про це йшлося у проєкті постанови Міністерства економіки, яка 12 липня була опублікована на сайті відомства.

Через деякий час цей документ зник з офіційного сайту міністерства. Причина – виробники алкоголю виявили невдоволення. Вони хочуть, щоб ціни було підвищено більше, аніж йшлося у першому варіанті постанови.

Бюджетні негаразди

З початку 2023 року дефіцит загального фонду держбюджету становив 401,9 млрд грн. Про це повідомила голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Роксолана Підласа.

За нинішньої економічної ситуації альтернативних шляхів покриття дефіциту бюджету в уряду небагато.

Один із них є традиційним для подібних ситуацій – збільшення вартості алкоголю.

За розрахунками Мінекономіки, «реалізація проєкту постанови забезпечить приведення мінімальних цін на окремі види алкогольних напоїв у відповідність до законодавства та збільшить надходження до державного та місцевого бюджетів у розмірі близько 500 млн грн.

Виклики виробників

Після початку війни в Україні було заборонено продаж алкоголю, що спричинило на певний період зупинку підприємств галузі. З часом обмеження було скасовано, але це рішення спровокувало зростання тіньового ринку.

Нині власники виробництв нарікають на те, що збільшився податковий тягар, комплектуючі для виробництва та енергоносії подорожчали, ідентично й з цінами на сировину.

На скільки зросте ціна

Проєкт постанови передбачав підвищення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв у таких величинах:

  • на горілку та лікеро-горілчані вироби – на 13%,
  • віскі, ром та джин – на 25%,
  • коньяк (бренді) – зросте на 11-12%.
  • Значно збільшиться ціна на виноробну продукцію:
  • звичайні (не ігристі) вина – на 62%,
  • вина, вермути та інші зброджені напої – на 61-71%,
  • вина ігристі та газовані винні напої – на 28%.

Однак ці цифри після коригування документа, звісно, зростуть ще більше.

Зелене світло для контрафакту?

Кардинальне погіршення економічної ситуації в країні часто створює ситуацію, коли люди передусім дивляться на вартість, а вже потім на якість. Зважаючи на це, експерти ринку говорять про ймовірні проблеми для галузі після підвищення мінімальних цін на алкоголь.

На їхню думку, від такого кроку виграє саме тіньовий сектор, адже у разі падіння купівельної спроможності населення зростає частка контрабанди та контрафакту.

Саме тому, намагаючись поповнити бюджет, уряд може отримати ще більшу «сіру дірку» витоку податкових надходжень.

А як за кордоном?

Польща останнім часом доволі активно проводить боротьбу з контрафактом. Так, наприклад, було здійснено посилення кримінальної відповідальності за виготовлення та продаж нелегального алкоголю, змінено схеми сплати акцизного податку, посилено адміністративний тиск та проведено продуману податково-фінансову політику. У результаті цього вдалося суттєво знизити об’єми нелегальної продукції.

Та все ж проблеми лишаються і там. Так, через підвищення акцизу на 5% та збільшення собівартості виробництва спиртних напоїв ціни на алкоголь у 2023 році різко пішли вгору.

  • На сьогодні пів літра горілки коштують від 28-35 злотих (260-326 грн).
  • Віскі можна придбати від 115-125 злотих за пляшку (1074-1167 грн).
  • Ром, лікери, аперолі, шерідани, настоянки, чачі коштують у Польщі від 100 злотих (майже 1000 грн).

Та й це ще не межа. Згідно з акцизною картою, узгодженою мінфіном Польщі, з 2023 по 2027 рік розмір акцизу на алкоголь буде збільшуватися на 5% щороку.

Саме тому, попри вжиті заходи, дослідження Інституту вільного ринку показало, що в тіні все ще залишається приблизно 20% алкогольного виробництва.

Джерело: Патріоти України

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень