Змій Горинич був родом із …Рівненщини

Цікаву легенду згадали сьогодні у Facebook

Зробив це Анатолій Зозуля. Він пригадав давню легенду про злого лицаря, якого прозвали Змієм. А оскільки жив він біля річки Горинь, що на Рівненщині, то його й прозвали Гориничем. Ось такий текст розмістив Анатолій у групі РОВНО/РІВНЕ у Facebook (подаємо без змін):

 

У поліських селах досі розповідають про те, як в стародавні часи, коли запрошували варязьких воїнів на князювання, один з північних лицарів з'явився в глухе село, що розташувалася на маленькому болотному острівці між річками Прип'ять і Горинь. Дружина у нього була невелика, але і в поселенні народу було мало, так що захопив лицар-розбійник острівець без особливих проблем.

А далі сталося незвичайне: замість того, щоб сісти князем на захопленому острівці, як інші такі ж північні вояки, лицар вибив всіх місцевих жителів поголовно. Поселення обнесли дубовим частоколом (дубові колоди, заточені, як олівці - комар не проскочить), і розпочалися розбійницькі набіги. Місце для розбійницького табору було дуже зручне - лицар сів якраз на шляху «із варяг у греки»: по Прип'яті і по Горині в ті часи ходили човни торгових людей, везли дивовижні і дорогі товари.

Лицар був жадібний, податі з купців за вільний проїзд не збирав, завжди відбирав все. Людей же вбивав. За такий характер прозвали його Змієм, ну а по розташуванню - Змієм з Горині, або просто - Змієм Гориничем. До речі, серед боліт між Прип'яттю і Горинню є маленький острівець, який досі називають Зміїним Поселенням. На тому острівці давно вже ніхто не селився, крім дуже злісних гадюк. Кажуть, що саме там і розташовувався Змій Горинич зі своєю дружиною, поки його хитрощами не заманили в пастку, а поселення не спалили вщент.

Розповідають цю історію і трохи інакше. Кажуть, що Горинь тоді була безіменною рікою. А от коли палили поселення Зміїне (стверджують, що грецьким вогнем - монах якийсь допоміг, склав суміш для благої справи), і зле полум'я здіймалось до самого неба, отримала річка ім'я - Горинь. І лицар, який до того часу був просто Змієм, увійшов в перекази вже як Змій Горинич.


Але якщо з Гориничем більш-менш все ясно, можна вибрати будь-яку версію, як біологічну, так і історичну, то з його багатьма головами складніше. На Поліссі стверджують, що у Змія Горинича було два сини, які разом з батьком командували дружиною. І були вони такими ж жорстокими і жадібними, як і сам Змій. За що їх називали змієнятами, а то й Зміїними Головами. От і вийшло в оповідях Змій не тільки Горинич, але ще й Триголовий. Правда, в деяких казках Змій Горинич дивовижно багатоголовий. Деякі різновиди мали ту ж здатністю, що і знаменита Лернейська гідра - на місці відрубаної голови відразу виростала нова. Правда, якщо у гідри голова (точніше, голови - замість однієї зрубаної дві новеньких) виростала цілком самостійно, то Змію Гориничу потрібно було чиркнути по відрубаною голові вогненним пальцем. Поліські оповідачі пояснюють це тим, що у Змія з Горині були не тільки сини - основні Голови, разом з лицарською, а й воєначальники. Так би мовити, ротні командири. І порозумітися з ними іноді було куди як складніше, ніж з самим Змієм. Між іншим, якщо Змій Горинич був таким, як розповідають у поліських селах, то зрозуміло, чому він збирав данину молодими дівчатами. 
(с) З просторів інтернету, але мій дідусь і татко те саме говорили.
 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Оля Багній

Оля Багній

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень