Здоров’ям і життям ризикують щоденно мешканці понад 20 висоток Рівного

Йдеться про будинки висотою понад дев’ять поверхів

Пожежні автодрабини, які є у Рівному, дістають лише даху дев'ятого поверху, адже мають довжину 30 метрів. Дістатися вище могла б допомогти драбина висотою понад 40 метрів. Але жодної такої місто не має.

Рада голів ОСББ Рівного звернулася до влади міста з петицією, у якій просить придбати висотну автодрабину пожежникам. Ця петиція набрала необхідних для розгляду 300 підписів мешканців. І ще у червні  цього року у відповіді на петицію чиновники написали, що питання придбання автодрабини прописане у міській програмі забезпечення пожежної та техногенної безпеки на 2016-2020 роки.

Однак у міста не знайшлося достатньо коштів навіть на 30-метрову драбину, яку хотіли поновити пожежники. Не кажучи вже про понад 40-метрову, яка, як пояснив начальник Рівненського міськрайонного управління Держслужби надзвичайних ситуацій Віктор Бабак, коштує близько 1 мільйона євро.

Це вартість автодрабини іноземного виробництва. Бо в Україні нема виробників, які б робили таку техніку.

 

Виробників є кілька у Європі. І не кожне місто навіть там може дозволити собі таку техніку. У Варшаві така драбина є одна, у Мюнхені – одна.

 

В Україні такі драбини, куплені ще до незалежності України, є у Києві і Львові.

Віктор Бабак каже, що висотна драбина – не панацея, а просто допоміжний засіб гасіння пожеж. І значно важливіше, щоб у будинках були справні системи протипожежного захисту.

Говорить Віктор Бабак:

У Рівному є 24 будинки висотою понад дев’ять поверхів. З них 21 -  житловий.

 

У дев’яти житлових будинках з 21 створено ОСББ, два обслуговують ЖБК і сім - колишні ЖКП, які зараз розформовують в управляючі компанії.

 

З набранням чинності нового законодавства, яке регулює відносини у сферах житла, відповідальність за утримання будівель, в тому числі й за систему протипожежного захисту лежить на власниках квартир.

Система протипожежної безпеки -  це пожежна сигналізація, яка спрацьовує за рахунок димових сповіщувачів і запускає систему димовилучення. Адже дим у будинках підвищеної поверховості становить найбільшу небезпеку, навіть страшнішу за вогонь. Крім того, на поверхах будинків мають бути  влаштовані внутрішні пожежні крани, від яких можуть працювати пожежники без подачі рукавів гасіння від пожежних автоцистерн. І система протипожежної безпеки має приводити в дію насоси-підвищувачі рівня води.

Нині без ініціативи мешканців відновити ці системи протипожежного захисту неможливо. Крім того, важливо не тільки відновити, а й у подальшому утримувати ці системи спеціалізованими організаціями.

 

Декілька років тому діяла програма, відповідно до якої системи протипожежного захисту відновлювали. Але порядок їх утримання був недосконалий.

 

Тому  я не готовий сказати, у якому вони нині стані. Тим паче, що вони не підлягають щорічним перевіркам пожежниками.

За словами Віктора Бабака, системи протипожежного захисту достатньо дороговартісні. Але на них треба скоріше звертати увагу, ніж навіть на придбання висотної драбини.

А поки гарантії, що системи протипожежного захисту у висотках справні, нема. Висотної драбини місто не має. Якщо врахувати ймовірність виникнення пожеж у будинках, вона достатньо висока. Тож мешканці висоток неабияк ризикують.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень