Засудили «пастора» зі Львова, що 15 років ґвалтував дітей: говорять про 147 епізодів (ФОТО)

Розповідь жертви педофіла

У Львові Галицький районний суд відправив на примусове лікування до психіатричної лікарні відомого мецената та релігійного діяча. 

Його звинувачують у зґвалтуванні неповнолітніх дівчаток у віці від 9 до 14 років. 

Педофілу інкримінують 147 епізодів розбещення неповнолітніх дівчаток. Слідство виявило 11 маленьких потерпілих. Правоохоронці стверджують, що їх могло бути набагато більше.

«Суспільне» пише, що це - Роман Московченко, назва його організації - «Діти Христа».

У травні 2020 року під час обшуку в помешканні підозрюваного правоохоронці знайшли комп'ютери, ноутбуки, жорсткі диски, флешки з відео та фотографіями дітей, а також щоденники, де чоловік описував сексуальні стосунки з дітьми. Ці записи охоплювали період з 2005 до початку 2020 року.

У червні 2021 року експертиза встановила, що чоловік недієздатний. А вже в серпні того ж року суд змінив порядок розгляду кримінального провадження з розгляду обвинувального акту на клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру.

Джерело серед правоохоронців розповідає, що не всі жертви готові свідчити проти «пастора»:

— Свої злочини проти дітей ця людина почала вчиняти ще 2005 року. Тобто минуло вже 17 років. Багатьом жертвам вже понад 25. Деякі мають власні сім'ї. Вони просто не хочуть зараз все виносити на загал. Чомусь бояться, що їм має бути соромно за те, що з ними творив дорослий збоченець, що їх зневажатимуть сусіди чи колеги по роботі. 

Офіційно у слідства – 11 потерпілих. Їхніх свідчень вистачило б на те, щоб посадити «пастора» на 15 років. 

Втім, експертиза визнала його неосудним – до кінця життя він перебуватиме на примусовому лікуванні.

Засуджений – відомий і меценат. У 90-х роках він оголосив себе пастором і відкрив молодіжну християнську спільноту, що так офіційно і не була зареєстрована.

Часто привозив подарунки в дитячі будинки та інтернати.

Вочевидь, саме таким чином Москаленко підшукував для себе нові жертви. Він запрошував дітей — переважно дівчаток, відпочити у християнських таборах. Вивозив їх на природу, влаштовував різноманітні заходи з дітьми. І довгий час ніхто не підозрював, що насправді відбувалося за зачиненими дверима організації.

«Пам'ятаєш, я тобі вчора купував морозиво? Тепер ти винна мені 15 хвилин»

«ФАКТИ» поспілкувалися з жінкою, яка свідчила проти педофіла у суді. Каже – довго не наважувалася про це розповісти.

— Мене до Москаленка привела старша сестра. Сказала, що на літо організується християнський табір і маю можливість відпочити безкоштовно.

Мені було дев'ять років. І ось десь на третій день у таборі він викликав мене до себе та сказав: «Пам'ятаєш, я тобі вчора купував морозиво? Тепер ти винна мені 15 хвилин». Я не зрозуміла, про які хвилини він каже. І тоді Москаленко уточнив: «За морозиво ти будеш зі мною 15 хвилин. Робитимеш, що я скажу». І попросив мене спустити трусики. 

Жінка розповіла, що він змушував її, дитину, роздягатися, знімав це на відео. Але це було не найстрашнішим.

 — Він переспав зі мною десь на четвертий чи п'ятий день у таборі. Привів до якогось приміщення у храмі. Сказав, що я погано поводилася і він тепер має мене покарати від імені Бога. Мені було страшно. І ось потім, після того, як це сталося, він протягом кількох років спав зі мною майже щоночі… Кожної довбаної ночі! Приходив увечері до мене в інтернат і відводив у келію монастиря, де мав офіс. Я спала з ним на одному ліжку.

Жінка розповіла, що боялась про це комусь розповісти. Потім вона дізналась, що він спав не лише з нею. 

—  «Через нього» пройшло багато дівчаток з цієї релігійної організації, до якої ми входили. Так, він казав, що це покарання. Що Бог доручив йому покарати нас. Він мав таку систему: за будь-яку провину давав нам «хвилини». Не прибрала за собою тарілку після їди — отримуй 10 хвилин, посварилася з іншими дівчатками — 15. Щось про нього сказала погане — пів години. Це час, який ми з ним мали проводити у підсобному приміщенні храму. Він усе записував, хто скільки хвилин йому винен.

Але секс — це була ще й система плати за якісь блага. Він міг купити шоколадку, а розплачуватись доводилося своїм тілом.

У Львові його знали як побожну людину – розповідав під час слідства ієромонах Сава.

 — Звичайно, ми були за те, щоб він творив добрі справи. Тому й надали йому келію для офісу. Він туди подарунки звозив, які згодом роздавав дітям на різних заходах.

 

— А дітей до келії він приводив? - запитує слідчий.

 

— Так, приводив дівчаток. Це нам здалося дивним, і ми попросили його залишити монастир.

Відомо, що з 2001 року він працював у навчально-виховному комплексі. Очевидці кажуть, що «пастор» у вихідні часто приводив до школи дівчаток.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень