Що і як їсти за новорічним столом, щоб не потрапити до лікарні: рекомендації лікаря з Рівного

Найважливіше - не сідати за стіл голодним

Завідуюча терапевтичним відділенням міської лікарні Рівного Зінаїда Кушнірук розповіла:

У православних східного обряду новорічна ніч припадає на піст. Тому тим людям, які постять, у новорічну ніч теж треба постити. Інакше кажучи, якщо вони місяць перед цим їли пісні страви, це не означає, що у новорічну ніч треба з'їсти все, від чого відмовлялися протягом цього місяця. Тому що на ранок будуть проблеми зі шлунком, підшлунковою залозою, жовчним міхуром і навіть може статися таке, що потім два-три тижні доведеться лікувати панкреатит ( запалення підшлункової залози) чи холецистит (запалення жовчного міхура). Тому в якому режимі людина харчувалася до Нового року, то вона має так само харчуватися і в новорічну ніч, але додати десь більше на 30% їжі.

Таку ж рекомендацію щодо обсягу їжі за святковим столом медик дає і тим, хто не постить. Пояснює:

Якщо обсяг їжі, який людина зазвичай з'їдала за день, збільшити за новорічним столом на понад 30%, буде порушення травлення, нудота, блювота, головний біль і все може закінчитися лікарнею.

Друга рекоменедація Зінаїди Кушнірук полягає у тому, щоб не змішувати велику кількість різних продуктів.

Наприклад, м'ясо, оселедці не варто запивати какао, молочними продуктами, молочними коктейлями. Між прийомами важкої їжі - м'яса, картоплі - треба робити проміжки. Окрім цього, важливо включити  у меню протягом вечора свіжі овочі і фрукти. Але вони мають бути сумісними з їжею за столом. Як правило, несумісні - це банани, хурма. А сумісні – ті, які мають багато кислоти: апельсини, мандарини, яблука, гранати. Вони покращують травлення, бо містять в собі багато фруктової кислоти.

Також лікар радить:

Не можна сідати за новорічний стіл цілком голодним. Якщо зовсім не їсти протягом дня, то обов'язково людина переїсть. Треба і поснідати, і пообідати, і повечеряти трішки, щоб не накидатися на їжу. Якщо людина прийде в компанію і не дуже голодна, то вона ніколи не переїсть. А якщо голодна, то втратить контроль над тим, що споживає.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень