Заспокійливі таблетки – які варто приймати, а від яких зовсім немає ефекту

Та як обрати дієвий безпечний спосіб боротьби зі стресом

В умовах воєнного стану з незліченною кількістю тривожних новин, чимало українців дійсно потребують заспокійливих таблеток. Втім купувати перший-ліпший препарат в аптеці не варто, адже він може виявитися зовсім не дієвим. 

– Коли на людину діє стресовий фактор, запускається цілий каскад реакцій. Це призводить до прискореного серцебиття, підвищення тиску, тонусу м’язів, збільшення частоти дихання, підвищення рівня глюкози у крові. Немає чарівної пігулки, яка б одразу зупинила цей каскад, – каже терапевт Анна Бакшеєва.

На думку лікаря, заспокійливі таблетки - це наче рятівний жилет у морі, він підтримає, але ж пливти все одно доведеться самому. 

Що допоможе заспокоїтися

  • Когнітивно-поведінкова терапія – стресового фактора потрібно або позбутися, або навчитися з ним жити, або продовжити та відпустити. Ліки – це лише спосіб “заглушити” неприємні тілесні ефекти, які виникають в організмі у відповіді на стрес.
  • Бензодіазепіни – можна призначати коротким курсом, щоб впоратися зі значним збудженням, підвищенням тиску та серцебиттям. Не можна вживати довготривало.
  • Звернутися до лікаря – якщо стрес має хронічний характер, можуть знадобитися антидепресанти, анксіолітики, транквілізатори. Такі препарати не можна приймати самостійно. Вони продаються за рецептом під контролем лікаря.
  • Фітотерапія – не рекомендується, адже не була доведена її ефективність, механізм дії невідомий, дозування різниться, є помилкові твердження, що вона не має побічних ефектів.
  • Барбітурати – викликають фізичну та психічну залежність, падіння тиску, порушення координації, пригнічення дихання.
  • Що взагалі не працює – Біфрен, Гліцисед, Адаптол, Нообут, Мебікар.

– Загалом рекомендується когнітивно-поведнікова терапія, вона краща за будь-яку таблетку. Прочитали новини й стало геть зле – Гідазепам разово. Якщо його немає, фітопрепарат або барбітурат коротким курсом та за інструкцією, – додає лікар.

Проте все одно варто звертатися до лікаря та у жодному разі не займатися самолікуванням.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем - звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень