Зарплату платити нічим: реальну ситуацію на ринку праці оприлюднили в НБУ

А також назвали сфери, де працівникам попри війну виплати навіть збільшили

Понад половина підприємств в Україні змушені скоротити частину персоналу. А третина працівників які залишилися працювати, отримують меншу ніж до війни зарплату. Зменшується й частка підприємств, які змогли на початку утримувати зарплату на довоєнному рівні, йдеться макроекономічному та монетарному огляді за квітень 2022 року Нацбанку України.

В опитуванні, яке НБУ проводить що два тижні, взяли участь 524 підприємства із різних регіонів України, крім АР Крим, а також Донецької та Луганської областей.

У відносно спокійній частині України відновлюють роботу підприємства, які спочатку зупинилися. Починають працювати й релокований бізнес. Та попри це, є й ті, хто змушений закрити діяльність, й баланс наразі не на користь відновлення економіки. 

Суттєве зниження зарплати відбулося в секторі торгівлі й будівництва. Крім того, багато підприємств у сфері промисловості та транспорту вимушені простоювати, і через це, в ліпшому випадку скоротили платню своїм працівникам, а в гіршому – відправили людей у відпустку власним коштом.

 

Проте у сфері послуг, в аграрному секторі та в переробній промисловості у квітні відбулось деяке пожвавлення. Відповідно, у цих сферах декому з працівників навіть підвищили зарплату.

Фіксує Нацбанк й позитивні зрушення, наприкінці квітня в Україні майже вдвічі скоротилась кількість підприємств, які простоювали з початку війни. Зараз таких - 17% проти 32%, що були на початку березня. Однак 60% від усіх підприємств в Україні працюють із меншим навантаженням, ніж до війни, що негативно впливає на їхній прибуток і податкові надходження від них.

Джерело: Today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень