«Закроеш рот – получиш денег», або Вибори керівника Рівненської обласної лікарні

Наразі обирають лише комісію, яка обиратиме…

Як не намагались уникнути конфліктних ситуацій працівники Рівненської обласної лікарні, та все марно.

Повідомлення з погрозами та підозри в порушенні законодавства СРСР – так в найбільшому медзакладі області готуються обирати головного лікаря.

Продовжений контракт з Іваном Зимою завершився 16 квітня.

У білому халаті - головний лікар Рівненської обласної клінічної лікарні Іван Зима.

Нового керівника має обрати спеціальна комісія, до складу якої входять по троє депутатів Рівненської облради, активістів та делегатів від самого медичного закладу.

Обласна лікарня обрала своїх представників до медичної комісії на загальних зборах трудового колективу – заступників головного лікаря Ларису Обуховську, Тетяну Бабич і завідувача відділенням анестезіології Анатолія Мельничука.

Однак троє обласних депутатів - Богдан Файфура, Михайло Кириллов і Юрій Шарманський вважають, що кандидатів до комісії обрали неправомірно і всупереч законодавству… СРСР. Зокрема, окремого закону 1983 року. Ось фрагмент звернення цих депутатів до голови обласної ради Олександра Данильчука:

З наведеного вбачається, що такі представники трудового колективу обираються лише загальними зборами трудового колективу, порядок проведення яких регулюється нормами Закону Союзу РСР «Про трудові колективи і підвищення їх ролі в управлінні підприємствами, установами, організаціями» від 17.06.1983р.

 

Постановою Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу СРС» від 12.09.1991 р. встановлено, що до прийняття відповідних актів законодавства України на території республіки застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, які не врегульовані законодавством України, за умови, що вони не суперечать Конституції і законам України.

 

Однак, з протоколу зборів трудового колективу Комунального закладу «Рівненська обласна клінічна лікарня» від 18.04.2018 вбачається, що на такі збори прийшли лише 191 працівник з 1728,5 штатної чисельності працівників.

[media=115231][media=115230]

У той же час, як кажуть в лікарні та видно з відповідних документів, рішення зборів трудового колективу дійсне, коли його ухвалили не менше 2/3 усіх працівників. Аби вирішити, що робити зі зверненням депутатів, в обласній лікарні скликали раду трудового колективу.

На засідання прибув заступник голови облради Сергій Свисталюк. Запросили і самих підписантів депутатського звернення - Б. Файфуру, М. Кириллова та Ю. Шарманського, Однак їх не було. Напередодні вони повідомили лікарів, що зайняті.

В конференц-залі, де проходили збори ради трудового колективу, знову більше сотні людей. Всі присутні на засіданні одностайно вирішили, що потреби переобирати своїх представників до медичної комісії немає, бо жодних порушень не було.

Медики кажуть, що і цього, і попереднього разу могло б прийти більше працівників медзакладу, але приміщення, розрахованого на іншу кількість людей, просто немає. Та й зібрати усіх одночасно немає можливості через графік і специфіку роботи. Пояснює заступниця головлікаря Рівненської ОКЛ по медичній частині Лариса Обуховська.

Трудовий колектив лікарні нараховує понад 1700 чоловік. Люди працюють у чотири зміни. Дехто добирається з районів. Тому зібрати усіх одночасно не можемо. Та й зали такої немає ні в лікарні, ні в місті. Та й залишити пацієнтів без догляду ми теж не можемо.

 

Ця процедура абсолютно відповідна цьому закону від 83 року і ми користуємось нею вже не перший рік. Спочатку проводяться збори по всіх підрозділах, яких у нас в закладі 45. А їхні колективи делегують своїх людей на загальні збори колективу, де представляють інтереси своїх підрозділів.

Заступниця головлікаря Рівненськоої обласної клінічної лікарні Лариса Обуховська

Цей процес у нас тривав кілька днів. Коли ж обласна рада дала нам розпорядження провести збори колективу, ми їх провели і 136 делегатів від усіх структурних підрозділів трудового колективу обрали трьох своїх представників до складу медичної комісії.

До слова, жінка минулого тижня отримала з невідомого номера погрозу.

СМСка, яку отримала Лариса Обуховська. Телефон з якого надсилали повідомлення - вимкнений

Пані медик пов’язує це зі свою громадською діяльністю, зокрема й з тим, що вона одна з обраних лікарнею делегатів у складі медичної комісії обласної ради. Наразі Лариса Обуховська звернулася до правоохоронних органів. Чи знайдуть зловмисника – невідомо.

[media=115234]

Заступник голови облради Сергій Свисталюк сказав, що озвучить рішення лікарів перед колегами:

Депутати мають цілком законне право писати звернення та запити. Позицію колективу я почув, і вона єдина щодо правомірності рішення.  Я донесу по можливості цю позицію до своїх колег-депутатів.

Перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк

Аби дізнатися, під чиїм керівництвом хоче працювати персонал обласної лікарні, представники рівненської "Самообороони" провели власне опитування. Керівник місцевого осередку організації Ігор Федитчак зі своїм заступником Олегом Власюком розповіли про свої спостереження журналістам:

Ми робили своє опитування. Ходили, питали нянечок, медсестер, лікарів. І всі за нинішнього головного лікаря. Якщо хороший лікар, то навіщо його змінювати.

Олег Власюк:

Ми порівнювали забезпечення ліками. Є такі медзаклади, де за відсутності у вас ліків їх вам не нададуть. Тут такий пакет є. Був випадок, коли хвору треба було терміново доправити в «онко» - там 40 хвилин чекали. Відвезли в обласну лікарню – вони прийняли, беззаперечно, все нормально. Крім того, видно, що є ремонти, обладнання. За цим усім я бачу, що все нормально.

"Самооборона"

Зауважимо, що основним опонентом на посаду керівника Рівненської обласної лікарні вважають депутата Рівненської обласної ради, керівника Здолбунівської ЦРЛ Владислава Сухляка. Сам медик каже, що не може коментувати, чи планує він змагатися за крісло головлікаря найбільшого медзакладу Рівненщини:  

Я ще не кандидат. Наразі я ще вирішую – подавати чи не подавати документи. Програму навіть не писав. Я нікуди не влажу, собі спокійно займаюся своєю справою на посаді лікаря Здолбунівської ЦРЛ. Про погрози заступниці головлікаря я дізнався зі слів журналістів, які мене про це питали.  Я про це нічого не знаю.

Фото "Рівне Вечірнє". Депутати обласної ради зліва на право: Владислав Сухляк, Михайло Кириллов, Богдан Файфура

Заяви до Рівненської обласної ради кандидати на посаду головлікаря Рівненської ОКЛ можуть подавати до 8 травня. Сам конкурс відбудеться 14 травня. Детальніше про комісію, яка обиратиме лікарів, читайте тут:

«БПП» і «Батьківщина», або Що за активісти обиратимуть керівників медзакладів Рівненщини

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень