Загрозу конституційному ладу побачили під Рівним: СБУ поки не реагує

А почалося все з рухів щодо об’єднання громад у кількох селах біля обласного центру

Відтоді, як у селах Забороль, Олександрія, Кустин, Решуцьк, Сергіївка Рівненського району заговорили про об’єднання громад, у тутешні сільради почали надходити дивні листи.

Про ті з них, які надійшли до Заборольського сільського голови сайт Радіо Трек вже писав у публікації Чоловік на Рівненщині проголосив себе головою громади і розсилає підозрілі листи. У них голову питали, коли сільська рада перетворилися у юридичну особу, і коли сільський голова став керівником цієї установи.

А ось від голови Кустинської сільради Сергія Сечка у листах вимагали припинити повноваження сільського голови і діяльність сільради.

Розсилає ці листи безробітний мешканець села Кустин Віталій Мельничук. Ось останні з них:

Кустинський сільський голова Сергій Сечко каже, що ця історія розпочалася ще у вересні торік:

Група осіб на чолі з Мельничуком створила територіальну громаду. Назвала її «адміністративно-територіальна одиниця унітарної республіки Україна сіл Кустин, Сергіївка, Решуцьк публічного права власності». Як вони це робили - невідомо, бо людей не збирали, а тільки підписи.

 

Вперше до мене з листами Віталій Мельничук звернувся ще у вересні торік. Відтоді з періодичністю два-три рази на місяць приносить у сільраду якісь листи, якісь вимоги.

 

В останньому листі вимагав, щоб я  протягом десяти днів залишив приміщення сільради, щоб показав документи, на основі чого була зареєстрована сільська рада. Бо вважає її не органом місцевого самоврядування, а просто юридичною особою.

За словами Сергія Сечка, з вересня торік він пересилає ці листи у Службу безпеки України. Однак за дев’ять місяців жодної відповіді звідти не отримав:

Мене дивує, чому так довго на це не реагують. Тому що в  кожному листі є загроза повалення конституційного ладу на нашій території.  

 

Можливо, Віталій Мельничук не сам ці листи пише. Може, у нього є якийсь куратор. Бо це дуже щось подібне на ЛНР, ДНР та інші так звані народні республіки.   

Сергій Сечко каже, що те, що робить Віталій Мельничук - це щось дуже подібне на ЛНР, ДНР та інші так звані народні республіки.   

Віталій Мельничук, який колись працював у Рівненському районному відділі міліції, у свою чергу, пояснює, що вони з мешканцями сіл торік у вересні утворили громаду на загальних зборах громадян, зібравши 560 підписів за це, що становить 52,25 % всього населення сіл.

І запевняє, що навпаки – бореться за відновлення конституційного ладу на території, де живе. Бо, пояснює, усі сільради України – неправильно створені:

Територіальні громади не можуть бути створені від імені сільських рад.

 

Громада – це люди, жителі, об’єднані місцем проживання, місцем роботи, видом діяльності, які збираються на свої загальні збори і утворюють, згідно зі статтею 140 Конституції україни, територіальну громаду, яку облікують в державному органі статистики. А потім уже створюють представницькі органи місцевого самоврядування, наприклад, Кустинську сільську раду, як публічного права власності представницький орган. Не як юридичну особу.  

 

Більше того, вони мають бути публічного права власності. А вони нині - приватного права власності.

Віталій Мельничук вважає, що наслідки від такого неправильного утворення сільрад можуть бути катастрофічними:

Наприклад, перетворюють Олександрійську сільраду в орган публічного права власності, тобто так, як повинно бути за законом. А потім новий голова сільради каже до всіх людей: «Вибачте, а всі рішення, які видавали органи місцевого самоврядування, були не рішеннями органів місцевого самоврядування, а видавались приватними органами. Отже вся земля, яка була надана за цими рішеннями, підлягає відчуженню". 

Віталій Мельничук також вказує на те, що всі сільради в Україні зареєстровані в один день – 21 травня 1997 року. І додає:

Не може бути все створено зразу в один день в усій Україні. Це цілковита змова і загроза національній безпеці України.  

Тож Віталій Мельничук звернувся теж в СБУ. Окрім цього, подав у Рівненський райвідділ поліції заяву на Кустинського сільського голову про вчинення ним злочину, передбаченого статтею 341 Кримінального кодексу України, "захоплення приміщення державної влади органу місцевого самоврядування".

При цьому зауважує:

Там передбачається і стаття 109 ККУ. Це повалення конституційного ладу у територіальній громаді.

У своїй правоті Віталій Мельничук впевнений:

Я роблю все по закону, як написано в Конституції. Для мене закон – це Конституція України. А для них – не знаю хто: може кіпрські острови, може ОРДЛО, а, може, і Росія. У мене є одна держава – унітарна республіка Україна.

Віталій Мельничук зауважує: "Може, для них закон - це ОРДЛО"

Прес-секретар управління СБУ Рівненщини Інна Іллючок підтвердила, що до них днями надійшли заяви, як від сільських голів, так і від Віталія Мельничука:

Заяви надійшли. Вони зараз на розгляді. Там заяви про вчинення злочину. Протягом 30 днів будуть розглядатися і надаватися відповіді.

 

Заявам буде надано правову оцінку. Відповідно, буде прийнята постанова про відкриття кримінального провадження чи, якщо немає там нашої підслідності - про переведення для розгляду іншим органам.

Село Кустин

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень