Заборона переказувати кошти за кордон під час війни: У яких випадках українці можуть здійснити переказ  

Як це зробити

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

З початку війни в Україні встановили заборону на переказ коштів за кордон.

Однак є випадки, коли переказати гроші рідним, які мешкають поза межами нашої країни, вкрай необхідно. Тож Радіо Трек вирішило з’ясувати, у яких випадках переказ з України надійде отримувачу за кордон.

Чесно кажучи, таких винятків з правил не дуже багато, але вони є.

У Національному банку України нам повідомили, що дійсно «транскордонні перекази на сьогодні є забороненими». Однак серед винятків є перекази коштів на лікування закордоном і оплата за навчання. Та варто зауважити, якщо у вас немає валютної карти будь-якого банку та коштів на ній, то в такому випадку здійснити переказ не вийде

З карти на карту є можливість здійснювати переказ з валютного рахунку на карту іноземного банку в межах ліміту 100 тисяч гривень на місяць. З рахунку в національній валюті перекази заборонені. Щодо того, як саме здійснити переказ потрібно додатково уточнити в обслуговчому банку, – повідомили в НБУ.

У «ПриватБанку», яким користується переважна більшість українців, нам повідомили, що з 21 березня минулого року у банку є такі можливості переказу коштів з України за кордон:

  • SWIFT-перекази для оплати навчання на рахунки навчальних закладів за кордоном;
  • SWIFT-перекази для закупівлі товарів на допомогу армії України;
  • SWIFT-перекази для оплати лікування фізичних осіб за кордоном;
  • SWIFT-перекази для оплати аліментів.

Такі перекази не обов’язково проводити у відділенні банку, а можна й онлайн.

Для надсилання міжнародного переказу SWIFT необхідно перейти в Приват 24, в меню: Перекази – SWIFT. У формі, що відкриється, треба заповнити дані відповідно до наданих одержувачем реквізитів.

 

Якщо виникає складність при створенні платежу із ручним заповненням реквізитів – можна ініціювати створення платежу спочатку та не заповнювати поля реквізитів вручну (заповнені поля заважатимуть створенню платежу через завантаження реквізитів), після вибору суми, валюти та країни отримувача, треба обрати «Завантажити реквізити» та додати файл з реквізитами).

 

Зауважимо, що сума переказу не повинна перевищувати 400 000 грн.

Через Monobank за кордон можна відправляти перекази з валютної картки (!) на картку іноземного банку (P2P перекази) у межах 100 000 грн на місяць.  

Також можна надіслати такі SWIFT-перекази:

  • товари для ЗСУ;
  • оплата навчання (навчальні заклади, не посередники);
  • за лікування у медичних закладах;
  • інше (за транспортування хворих, витрати пов'язані зі смертю громадян).

Тож якщо у вас виникла необхідність переказати кошти рідним за кордон, в умовах війни це реально зробити, однак треба врахувати низку нюансів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень