Заборона на вищу освіту військовозобов’язаними чоловікам: коментар юристів

Дискусії виникли після минулорічної вступної кампанії

Минулоріч багато військовозобов’язаних чоловіків вступали до коледжів і ВНЗ України, щоб отримати право на відстрочку, і в країні зараз тривають дискусії, чи потрібно заради виконання мобілізаційного плану заборонити чоловікам вступати до навчальних закладів.

Про це йдеться в статті Фокус.

Юристи пояснили:

в Україні воєнний стан дозволяє обмежувати право на освіту, яке гарантоване Конституцією.

В умовах воєнного або надзвичайного стану не можуть бути обмежені права та свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 цієї Конституції.

Як ми бачимо, у цьому переліку відсутня стаття 53, яка гарантує право на освіту. Тобто теоретично ухвалення Закону України, яким було б заборонено вступати до коледжів і ВНЗ чоловікам певного віку, можливе, — каже Ігор Чудовський, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Чудовський та партнери».

Інформацію підтвердив і Ігор Ясько, керуючий партнер ЮК Winner.

Проте юристи впевнені, що навіть якщо парламент ризикне внести зміни до закону «Про освіту», скоріше за все, це призведе до розглядання таких змін Конституційним судом.

Щоб запровадити такі зміни, необхідно внести зміни в Конституцію, а їх вносити до завершення дії воєнного стану заборонено. Тобто, навіть якщо будуть зміни в законі «Про освіту» або законі «Про мобілізацію», є всі підстави, щоб Конституційний суд визнав ці норми неконституційними. Плюс вал критики суспільства, представників європейської спільноти, — вважає Сергій Савинський, юрист ЮФ GRACERS.

 

 



Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень