За сім років вода в Україні подорожчала вшестеро. Ані долар, ані зарплати так сильно не змінилися… Експерти - про новий тариф на воду

Нові платіжки українці отримають уже у лютому

У січні в Україні зміниться тариф на холодну воду й водовідведення. Щодо низки водоканалів НКРЕКП уже схвалила відповідні рішення, проте остаточне рішення ще затверджуватимуть після слухань на місцях.

Зростання відбудеться у більшості великих водоканалів, зокрема, в Одесі, Києві, Ужгороді, Херсоні, Вінниці, Луцьку, Полтаві, Чернівцях, Харкові, Миколаєві, Сумах, Івано-Франківську, Львові, Дніпрі, Запоріжжі, Житомирі, Черкасах. Також прописані зміни в тарифах для частини водоканалів в райцентрах (Біла Церква, Бровари, Ірпінь, Кривий Ріг, Умань та ін.).

В середньому подорожчання складе 20%. Але, наприклад, в Житомирі - більше ніж на 30%, а в Хмельницькому - на 10%, пише видання Старана.ua

Свої розрахунки водоканали подавали ще у травні цього року. Експерти прогнозували, що відтермінування зростання тарифів відбувається через місцеві вибори. Мовляв, як тільки вони відбудуться, ціни одразу зростуть

Зокрема, по Одесі новий тариф на централізоване водопостачання складе 13,4 гривні за куб без ПДВ, а на водовідведення - 11,2 гривні за куб. У Києві новий тариф складе 10,97 гривні й 9,86 гривні відповідно, а в Дніпрі зросте до 12,26 гривні та 8,46 гривні. Повний перелік нових тарифів – тут.

Нові тарифи почнуть діяти вже з 1 січня 2021 року. Тобто, вже в лютому прийдуть підвищені платіжки. Середня витрата холодніше води на людину - близько 5 кубів на місяць. І якщо зараз київська сім'я платить за воду 460 гривень на місяць, то за новими тарифами буде 500 гривень.

В Житомирі за такі ж обсяги доведеться заплатити близько 600 гривень, що на третину більше, ніж зараз.

При цьому тарифи на холодну воду ростуть регулярно. Востаннє  їх переглядали взимку 2020 року, і тоді по окремих регіонах зростання склало в середньому 20%.

Якщо проаналізувати тарифи на воду з 2013 року, то динаміка взагалі рекордна - зростання в шість разів. Ні інфляція, ні долар, ні зарплати у нас за цей час так сильно не збільшувалися.

 

Немає ніякого економічного обґрунтування для нинішнього зростання на 20%. Якщо зарплати в структурі собівартості води це 25%, то тариф повинен збільшитися, максимум, до 5%, але ніяк не на 20% , - говорить глава Житлового союзу України Олександр Скубченко.

Тобто, на його думку, спрацював традиційний для комунальної сфери механізм: постачальники послуги забили в собівартість всі витрати, а регулятор врахував їх у тарифі. При цьому ніякого аудиту тарифів не проводиться, і зрозуміти, наскільки адекватні зазначені водоканалами формули нереально.

Матеріали Страна.ua

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень