За прощені банком борги потрібно сплачувати податки в бюджет

Ставка податку – 18%

До загального місячного або річного оподатковуваного доходу фізичної особи належить дохід, отриманий як додаткове благо у вигляді основної суми боргу платника податку, прощеної (анульованої) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства.

Для того, щоб сума обкладалася податком, вона повинна перевищувати 50% однієї мінімальної заробітної плати, тобто повинна бути більше 689 гривень. Ставка податку – 18%.  

Про це інформує Державна податкова інспекція у місті Рівному.

Крім того, такі доходи підлягають оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 %.

Про це – докладніше у  роз’ясненні ДПІ, яке ми подаємо без змін.

Підпунктом «д» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 розд. ІV Податкового кодексу України (ПКУ) передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ), у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року. Кредитор зобов’язаний повідомити платника податку – боржника шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або надання повідомлення боржнику під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу та включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. Боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації. У разі неповідомлення кредитором боржника про прощення (анулювання) боргу у порядку, визначеному цим підпунктом, такий кредитор зобов’язаний виконати всі обов’язки податкового агента щодо доходів, визначених цим підпунктом.

Крім того такі доходи підлягають оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 %.

Відповідно до п.п. 165.1.55 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, зокрема:

  • основна сума боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності у сумі, що не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 01 січня звітного податкового року;
  • сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені), прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності.

Нарахування неустойки (штраф, пеня) здійснюється внаслідок несвоєчасного виконання боржником грошового зобов’язання від суми такого зобов’язання, тобто сума неустойки не є складовою основної суми боргу (кредиту) та не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Наведенмо приклад: припустімо, ви маєте прострочену заборгованість перед банком у розмірі 80 тисяч гривень. Борг складається з тіла кредиту, відсотків, пені (якщо є прострочка). Ви вдало домовилися з банком, що погашаєте 60 тисяч гривень, а 20 тисяч банк вам прощає. Так от, якщо прощення 20 тисяч гривень за рахунок тіла кредиту, ви повинні будете заплатити податок на доходи у розмірі 18%, тобто майже 3,5 тисячі гривень та військовий збір у розмірі 1,5 %, що складе 300 гривень.

Щодо суми заборгованості за прощеною неустойкою у вигляді пені або штрафу, анульованих банком за самостійним рішенням до закінчення строку позовної давності, що були нараховані фізичній особі за користування кредитом, який був несвоєчасно повернутий, то вона не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, а отже і не оподатковується.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень