«За кров має хтось заплатити». Дещо про її вартість та донорство

Купити кров, бо «треба» – не вийде, це не аргумент

Чи є «безкоштовна кров» для пацієнтів, яким вона критично необхідна?

За словами рекрутерки донорства Рівненського обласного центру служби крові Олени Засмоліної, продукція Центру реалізовується винятково за гроші. Тобто, у будь-якому випадку за видану кров хтось має заплатити - або пацієнт, або медзаклад із яким підписана відповідна угода:

– Продукція Центру видається винятково за вимогою від лікувального закладу, з яким підписана угода на отримання даних компонентів крові або ж за рецептом від лікаря.

 

У випадку відсутності угоди з лікувальним закладом, пацієнт отримує необхідні компоненти крові за рецептом, - каже рекрутерка.

Цьогоріч угоди на переробку донорської крові та її компонентів з обласним центром служби крові уклали 33 медичних заклади Рівненщини. Крім того, є ще 3 одноразові угоди із приватними медзакладами, повідомили у Рівненській ОДА.

Щодо донорства

Якщо приходить донор і хоче здати кров для певного пацієнта, це можливо. Втім, на жаль, не у всіх випадках його кров підійде для певної людини, наголошують у Центрі служби крові.

– Буває, що приходить донор і каже: «Я хочу здати кров для своєї бабусі». В такому випадку ця особа походить медичне обстеження на можливість стати донором і якщо протипоказів до донорства не виявлено, проводиться забір донорської крові.

 

Але це не значить, що саме цей матеріал підійде реципієнту. Ми робимо перевірку на сумісність крові з донором і може виявитися, що навіть при співпадінні групи й резусу, матеріал не підходить певному пацієнту.

 

У нас проводяться дуже важливі лабораторні дослідження на гепатит В і С, ВІЛ-інфекцію та сифіліс, - наголошує Олена Засмоліна.

У центрі служби крові наголошують, що донорство просто необхідне, оскільки рятує людям життя! 

КОНТЕКСТ:

  • Після медреформи у Рівненській області з 2021 року функціонує лише один заклад, який проводить заготівлю крові та її компонентів.
  • Обласний центр служби крові завчасно планує заготівлю компонентів та самої крові, аби уникнути патових ситуацій. Переважно працівники КП працюють із наявною базою даних, однак виникають непередбачувані ситуації, коли біоматеріалу бракує.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень