З року в рік дедалі дорожче: поляки знову звинувачують українців

Йдеться про вартість утримання студентів

У Польщі студентам та їхнім батькам стає дедалі складніше сплачувати повсякденні витрати, пише Onet

Вартість життя студента збільшилась з 2015 року на 75%.

Головна складова –  оренда житла, яка підскочила через попит з боку біженців з України.

З доповіді Варшавського банківського інституту випливає, що середні витрати польського студента у 2022 році становили 3177 злотих на місяць (25,3 тис грн).

А 2023 року ситуація виглядає ще гірше, бо на ринок оренди вплинула велика кількість людей, які, рятуючись від війни в Україні, знайшли притулок у Польщі.

Багато орендодавців, особливо у великих містах, підвищили ціни, пояснивши це попитом та інфляцією. Тож ситуація для студентів із обмеженим бюджетом дуже складна. Часто студенти денного відділення, особливо престижних спеціальностей, не можуть поєднувати навчання та роботу –  вони розраховують лише на підтримку батьків.

Нині оренда квартири чи навіть кімнати може з'їсти до половини щомісячного бюджету.

 

Вартість оренди однокімнатної квартири у Варшаві, Кракові чи Вроцлаві коливається від 2,5 до 3,5 тисячі злотих (22,5 - 31,5 тис грн) на місяць.

 

Кімнату можна зняти за одну тисячу злотих (понад 9 тис грн).

Залежно від обставин, якщо молодь навчається у державному університеті на денній формі, за навчання платити не доводиться. Якщо ж вдасться винайняти квартиру чи кімнату у зручному місці, можна заощадити на квитках на громадський транспорт (щомісячна вартість – близько 70-80 злотих (625-715 грн).

Багато студентів, які приїжджають із населених пунктів, розташованих неподалік великих міст, вважають за краще жити з батьками і щодня їздити на навчання, щоб заощадити на оренді. 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень