Яким був перший міський транспорт Рівного

Про нього розповів рівнянин, засновник групи "Ровно/Рівне" у соцмережі Фейсбук Володимир Стратонов

За словами Володимира Стратонова, до появи перших автомобілів і автобусів у Рівному пасажирів перевозили легкові кінні візники. Для них рівненською міською Думою навіть були розроблені спеціальні правила і максимальні тарифи. Зокрема, повідомляє Володимир Стратонов, розцінки на проїзд були такі:

Так, у постанові Думи від 16 лютого 1906 року вказується: 
а) за проїзд із міста (треба вважати, центру сучасного міста) до залізничного вокзалу або навпаки вночі з багажем — 35 коп., без багажу — 25 коп., вдень з багажем — 25 коп., без багажу — 20 коп.; 
б) із міста до військових казарм або навпаки вночі — 30 коп., вдень — 25 коп.; 
в) за їзду по годинах: вночі за годину — 60 коп., вдень — 45 коп. 

А ось перші автобуси і таксомотори, за інформацією Володимира Стратонова, у місті з'явилися у 1910 році. Але автобуси курсували не по місту, а сполучали Рівне з Житомиром та Новоград-Волинським. Але вони були повільними та ще й бездоріжжя заважало рухатися швидше. 

З'явилися у місті і перші автомобілі. Міська Дума в 1911 році ухвалила порядок користування ними. Так. скажімо, керувати ними вже тоді дозволялося лише з 18 років. Дозвіл на їзду видавала міська влада за певну плату.

Що цікаво, їздити можна було зі швидкістю не більше 5 верст на годину, тобто близько 5 кілометрів. Причому, якщо автомобіль викликав неспокій у коней, якими теж користувалися для перевезень, то водій зобов'язаний був негайно зупинитися і припинити роботу мотора.     

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень