Які симптоми найчастіше спостерігають у хворих зі штамом «Дельта» в Україні

Спостереженнями поділилася лікарка «Феофанії»

ФОТО з мережі

Коронавірус «Дельта» сьогодні є найпоширенішим штамом в Україні. Керівник Центру респіраторної медицини та алергології клінічної лікарні «Феофанія» Світлана Гук зазначає, що переважна більшість хворих мають легкий перебіг хвороби, важку форму мають близько 10% пацієнтів, власне як й на початку пандемії,  пише «Укрінформ».

Світлана Гук, фото з сайту лікарні Феофанія

- Зразки аналізів пацієнтів періодично відправляють за кордон, і цього статистично достатньо, щоб зробити висновок – сьогодні штам «дельта» дійсно є найпоширенішим в Україні.

 

Крім того, деякі наші лабораторії мають відповідні реактиви для проведення ПЛР-тестів, за допомогою яких можна визначити, який це штам ковіду.

 

До речі, якщо говорити про ПЛР-тестування, до якого ми вже звикли, то якраз «дельта» здатна, так би мовити, «прослизати» повз це тестування, якщо лабораторія не закуповує відповідні удосконалені тести, і результати можуть бути хибно негативними.

 

Тому дуже важливо, щоб лабораторії більш фахово  підходили до закупівлі реактивів і еволюціонували разом з епідемічною ситуацією.

Лікар розповіла, якими симптомами проявляється цей штам, і в чому його особливість.

  • головний біль,
  • нежить,
  • біль в горлі,
  • підвищення температури.

При цьому підвищення температури може відбуватися хвилеподібно. Часто при «Дельті» можуть бути шлунково-кишкові розлади - болі в животі, нудота, блювота, діарея.

 

А ось симптоми, властиві колишнім штамам коронавірусу - порушення нюху, кашель - трапляються тепер рідше.

Симптоми проявляються непослідовно.

- Клінічно доведено, що первинне вірусне навантаження при «Дельті» значно вище ніж за попередніх штамів. Хоча, як і раніше, є люди, які хворіють легко і взагалі симптомів майже не помічають: легка пирхота в горлі, нежить і слабкість кілька днів і все проходить.

 

Водночас у мене зараз на спостереженні є пацієнти, у яких  - тільки діарея та блювання, а горло взагалі не болить. Тобто мозаїка симптомів у кожного  різна і фіксованої послідовності, про яку можна було б розповісти, як сценарій, немає, - розповіла Світлана Гук.

Лікар каже, що як і раніше поганою ознакою є температура 40, яка не збивається, сильні прояви з боку шлунково-кишкового тракту, низька сатурація.

- Якщо будь-який симптом має дуже гострий характер, наприклад, температура 40 і вона нічим не збивається, це - погана ознака. Якщо людина один раз вирвала і потім може собі спокійно щось пити, а температура 37,2 - це нормально.

 

А ось коли після найменшого ковтка води відразу хочеться його «віддати», маємо важкий перебіг, - додала Світлана Гук.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень