Якби не одне АЛЕ: в Україні хочуть збільшити розмір прожиткового мінімуму

Невідповідність закладеного у бюджеті прожиткового мінімуму до його реальної величини вимагає термінового вирішення

Комітет верховної Ради з питань соціальної політики днями обговорював розмір прожиткового мінімуму в Україні. Його реальний розмір у 2,5 раза більше від того розміру, що закладений у бюджет. Там вважають, що таку невідповідність слід терміново вирішити. Зокрема змінити підхід до розрахунку розміру прожиткового мінімуму.

Учасники слухань підготували низку рекомендацій Уряду, щодо зміни прожиткового мінімуму:

  • сприяти підвищенню сукупного доходу громадян з урахуванням всіх видів державної соціальної підтримки до рівня фактичного розміру прожиткового мінімуму;
  • удосконалити методологію визначення прожиткового мінімуму з урахуванням міжнародних стандартів та міжнародного досвіду (за участю сторін соціального діалогу та громадськості);
  • розробити та внести на розгляд Верховної Ради проєкт Соціального кодексу (з метою комплексного перегляду системи соціального захисту  населення);
  • після припинення чи скасування воєнного стану опрацювати питання підвищення розмірів прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати на 2023 рік (з урахуванням наявних фінансових ресурсів державного бюджету).

Про хід виконання цих рекомендацій уряд має поінформувати комітет до 01 червня 2023 року.

Тож поки не зрозуміло, що матиме фінансову можливість Україна збільшити прожитковий мінімум у 2023 році.

Нагадаємо, що прожитковий мінімум є важливим фінансовим індикатором, до якого в Україні прив'язано багато соціальних виплат, зокрема й мінімальна пенсія.

Джерело: today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень