​Як не потрапити у пастку шахраїв під час надзвичайної ситуації? У МВС дали цінні поради

Про що варто пам’ятати людям

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Доволі часто українські зловмисники активізуються під час надзвичайних ситуацій. Тож людям варто знати, як розпізнати недоброзичливців та не попасти «на гачок» шахраїв.

Аферисти можуть використовувати схеми з надання нереального житла в оренду або пропонувати псевдоевакуаційні перевезення. У таких випадках вони просять передплату за послуги, а потім просто зникають.

Також аферисти можуть пропонувати оформлення фейкових соціальних виплат для потерпілих.

Для цього вони, як правило, розповсюджують посилання на фішингові сайти. На таких ресурсах людям пропонують вказати дані банківських карток нібито для зарахування грошей. Зібравши необхідні відомості, зокрема номер, термін дії картки та CVV-код, зловмисники привласнюють усі гроші з рахунків потерпілих.

Ще один ймовірний сценарій шахрайства – це фейкові грошові збори.

Зловмисники можуть видавати себе за благодійників, які збирають гроші на потреби потерпілих, однак насправді витрачають їх на себе.

У МВС України дали декілька корисних порад, як не стати жертвою шахраїв:

  • отримуйте інформацію лише з офіційних джерел. Зверніть увагу, що офіційні сторінки державних органів, благодійних організацій, банківських структур у месенджерах та соціальних мережах мають бути верифікованими;
  • НЕ переходьте за сумнівними гіперпосиланнями, адже за ними може ховатися фішинговий ресурс. Ніколи не вводьте конфіденційні дані, зокрема дані банківських карток на підозрілих сайтах;
  • надайте перевагу післяплаті послуг;
  • якщо бажаєте «задонатити», переказуйте гроші на рахунки офіційних фондів або відомих громадських активістів. У багатьох застосунках онлайн-банкінгу зібрано перелік найпопулярніших фондів і зробити волонтерський внесок можна в декілька кліків;
  • НЕ повідомляйте нікому дані банківської картки, особливо CVV-код, термін дії картки, одноразові паролі з SMS, дані авторизації в онлайн-банкінгу;
  • Пам’ятайте: евакуацію із затоплених районів здійснюють представники місцевої влади, працівники поліції та ДСНС.

 

  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень