Як економити газ: ТОП-7 перевірених лайфхаків

Аби менше платити

Щороку вартість комунальних послуг, в тому числі й газу, зростає. У кожного, хто отримує платіжку наприкінці місяця, виникає логічне запитання: як заощадити?

Отож, можна скористатися такими лайфхаками, повідомляє ipay.ua.

Стежте за чистотою пальників

Регулярно очищайте пальники від жиру і кіптяви. Бруд не лише псує зовнішній вигляд, але ще й забирає в себе тепло, що перешкоджає швидкому нагріву. Чим вони чистіші – тим менше газу буде потрібно для досягнення необхідної температури. Звертайте увагу на колір полум'я, воно повинно бути синім. Якщо з'являються червоні або помаранчеві «нотки» – починайте чистку пальників.

Вибирайте каструлі за розміром

Посуд має бути одного або трохи більшого розміру, ніж пальники. Якщо він менший, значна частина газу не зможе потрапити на дно, а буде гріти боки, що призведе до перевитрати палива. Також потурбуйтесь, щоб дно каструль було ідеально плоским.

Користуйтеся кришками

Простий спосіб економії газу – якомога частіше накривайте посуд кришкою під час готування. Це дозволить страві швидше нагріватися при менших затратах енергії. А мінімізація доступу кисню надає їжі більш насичений смак. З цих же причин не наливайте в посуд забагато води.

Стежте за полум'ям

Під час готування зменште потужність газового пальника вдвічі відразу після того, як закипить вода. Слідкуйте за тим, щоб полум'я потрапляло рівно посередині дна каструлі або сковороди. Максимальна температура досягається на самому кінчику полум'я, а якщо воно виходить за межі посуду, то основна частина тепла йде в повітря.

Щільно закривайте духовку

Якщо у вас газова духовка, пильно стежте за тим, щоб її дверцята щільно зачинялися і не випускали тепло. Використовуйте її з максимальною користю. В ідеалі бажано одночасно готувати кілька страв. Наприклад, на одному листі можна встановити запіканку або пиріг, а на іншому – м'ясо.

Використовуйте чистий посуд

Візьміть за правило періодично видаляти накип розчином оцтової чи соляної кислоти, або спеціальними препаратами. Теплопровідність вапняного нальоту в 30 разів менше, ніж у металу. Те ж саме стосується і каструль з дном, покритим кіптявою.

Використовуйте фольгу

Під час готування їжі застеляйте поверхню плити фольгою. По-перше, її буде легше очистити – фольгу просто можна зняти і викинути, а на її місце застелити нову. По-друге, вона «віддзеркалить» полум'я вгору і зменшить витрати тепла.

На перший погляд, ці поради здаються простими, але спробуйте їх дотримуватися і ви одразу помітите, що споживання газу зменшиться на 15-20%.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень