Як діяти, коли вичерпано усі 90 днів безоплатної відпустки

Мільйони українців через війну були змушені виїхати за кордон чи змінити місце проживання у межах країни

Якщо працівник вже використав 90 днів безоплатної відпустки, то у компаніях можуть надати інші види відпусток без збереження зарплати або оформити призупинення трудового договору.

У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону України «Про відпустки». 

З 19.07.2022 роботодавець не має права відмовити працівнику, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, за його заявою та при наданні роботодавцеві документів підтверджують набуття такого статусу, у наданні відпустки без збереження заробітної плати, тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, - пояснюють у Східному міжрегіональному управлінні Державної служби України з питань праці.

Якщо ж працівники використали 90 календарних днів, надалі можуть бути  різні варіанти в залежності від розвитку подій та рішення роботодавця та працівника.

Так є інші варіанти відпустки без збереження заробітної плати за погодженням з роботодавцем:

Всі ці відпустки надаються за угодою сторін.

Крім того, статтею 13 ЗУ № 2136, передбачено призупинення дії трудових договорів.

Призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку зі збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором.

Призупинення дії трудового договору може здійснюватися за ініціативи однієї зі сторін на строк не більше ніж період дії воєнного стану. У разі прийняття рішення про скасування призупинення дії трудового договору до припинення або скасування воєнного стану роботодавець повинен за 10 календарних днів до відновлення дії трудового договору повідомити працівника про необхідність стати до роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Джерело: Дебет-Кредит

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень