Ядерна безпека та енергетика на Рівненщині у світлі виконання Угоди про асоціацію з ЄС (АУДІО)

З циклу програм «Європейський монітор» в ефірі Радіо Трек

Фото 24 канал

Для України ядерна енергетика – стратегічний напрямок енергозабезпечення країни. За потужностями Україна посідає восьме місце у світі та п'яте в Європі. На чотирьох АЕС виробляють понад половину загального обсягу електроенергії.

Рівненська АЕС

Дві з АЕС розташовані у безпосередній близькості до Рівненської області. Тобто Рівненська АЕС знаходиться у місті Вараш, а чотири райони Рівненської області входять до 30-кілометрової зони спостереження Хмельницької АЕС.

Питання безпеки на атомних електростанціях надважливе для мешканців Рівненської області. І виглядає, що з цим у нас все гаразд.  Це засвідчують показники за Міжнародною шкалою INES і результати постійних інспекцій місій Міжнародного агентства з атомної енергії МАГАТЕ та партнерських перевірок Всесвітньої асоціації операторів, що експлуатують АЕС.

Хмельницька АЕС

Втім експерти застерігають – чимало нюансів виникає у питаннях транспортування ядерного палива та відпрацьованого палива.

Головним чином у розрізі Угоди з ЄС Україна має адаптувати свою енергосистему до роботи на новому енергетичному ринку. Його метою є  запровадження конкурентних механізмів функціонування ринку електричної енергії, вільний вибір контрагентів та забезпечення права споживача вільно обирати постачальника електричної енергії. Тобто кожен з мешканців області в перспективі має вирішувати у якої енергокомпанії купувати електроенергію для власних потреб.  

Про енергоринок, ядерну безпеку і ризики для населення через нарощення потужностей АЕС поблизу Рівного в ефірі Радіо Трек ми говорили з керівником ГО «Екоклуб» - Андрієм Мартинюком.

Андрій Мартинюк ГО "Екоклуб"

Прослухати цей ефір можна тут:

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Наші новини у Telegram 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень