Вибори поштою: як у Польщі обиратимуть президента

Проголосувати можна буде або традиційно, або надіславши свій бюлетень поштою

Вибори президента Польщі, призначені раніше на 10 травня, перенесено на 28 червня 2020 року. Якщо буде другий тур виборів, він відбудеться 12 липня. На посаду балотується 11 кандидатів, в тому числі діючий президент Анджей Дуда. Виборці можуть голосувати особисто на дільницях або через пошту.

Охочі голосувати поштою мають до 26 червня повідомити про це в орган місцевої влади (гміну), де громадянин є у списку виборців. Гміна надішле у поштову скриньку кожного такого громадянина пакет виборця. Його можна також забрати особисто.

У пакеті має бути бюлетень, конверт до нього, інструкція, як голосувати, засвідчення виборця про те, що він голосував особисто і таємно, та конверт для надсилання цього пакета на виборчу дільницю, - повідомляє tvn24.pl.

Виборець має проголосувати за інструкцією, покласти бюлетень в конверт для нього і заклеїти, заповнити документ про особисте голосування, все разом вкласти в конверт з адресою виборчої дільниці. Конверт треба заклеїти і вкинути до поштової скриньки  або віднести до уряду гміни (в робочі години) не пізніше 26 червня. Можна також віднести його на виборчу дільницю у день голосування чи кимось передати.

Виборці, які мешкають за кордоном і також хочуть голосувати поштою, мають власним коштом надіслати свій конверт у польське посольство чи консульство, де відбуватиметься голосування, або передати конверт консулу.

Можливість голосування поштою ввели у Польщі у 2011 для тих, хто живе за її межами, та для людей з обмеженими можливостями.

У 2014 закон оновили, й поштою міг голосувати кожен, написавши заяву про це. Однак у 2018 таку можливість вирішили залишити лише для людей з обмеженими можливостями через фальсифікації з таким голосуванням.

Раніше низка колишніх президентів і прем’єрів Польщі, у тому числі Лех Валенса, Броніслав Коморовський, Александр Кваснєвський, у відкритому листі критично відгукувалися про заплановані на травень вибори, які мали відбутися через пошту, назвали їх "псевдовиборами" й заявили, що не братимуть у них участі.

Дату виборів було перенесено на червень та змінено спосіб їх проведення.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень