Вперше на Рівненщині: з УПЦ (МП) вийшли цілим собором (ФОТО/ВІДЕО)

Настоятель наголосив, що не служитиме у російській церкві

У Костополі, на Рівненщині громада собору вирішила перейти з УПЦ московського патріархату до Православної церкви України.

Сьогодні на зборах за це проголосувала громада.

Настоятель підтримав рішення і наголосив, що не буде працювати у конфесії, де патріарх не визнає незалежною українську націю.

Це вперше в області, коли рішення про перехід прийняла громада собору.

Мова йде про Свято-Михайлівський собор, що на вулиці Соборній у Костополі.

Збори провели після служби. Як розповів парафіянин Вадим Топольський, питання переходу люди почали піднімати одразу після надання Томосу. Але тоді, у 2019 році, для цього рішення не вистачило підтримки.

- А коли в 2022 році почалась війна, парафіяни неодноразово підходили до батюшок, щоб демократично вирішити питання з переходом. От на зборах сьогодні одноголосно проголосували за, зареєстровано було 390 чоловік. Ще до зборів настоятель сказав, що прийме рішення більшості людей, — каже парафіянин.

У храмі працюють двоє священників: настоятель та клірик. Перед зборами настоятель звернувся до присутніх:

- Якщо не буде належної реакції і бажання відділитись від російської православної церкви, то я свій пастирський послух нести не буду. Патріарх Кирил є провідником вчення руского міра, суть якого полягає в тому, що немає незалежної української держави, немає української нації, а є рускій єдиний народ. Я з цим і як людина, і як священник незгідний. Я не зможу, відповідно до своєї совісті, перебувати в молитовному і канонічному єдинстві з рускою православною церквою.

Священник закликав вирішити це питання «толерантно і з повагою один до одного».

Також на зборах змінили статут, парафіяльну раду та обрали ревізійну комісію. Ці документи, як і годиться, зареєструють в ОВА.

- Там війна, а ми що? Ми як усі. Дякую всім людям, які прийшли і підтримали, — сказав староста храму Микола Ющук, який обіймає цю посаду впродовж 17 років.

Про збори попередили поліцію, тож вона чергувала на місті. Але правоохоронці не знадобилися - конфліктів не було.

Загалом на Рівненщині від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну з московського патріархату в ПЦУ перейшли 12 громад. Причому, деякі з переходів в офіційних заявах єпархії УПЦ категорично заперечують та називають “рейдерством”.

Джерело: Суспільне

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень