Вода у кранах рівнян з політичним присмаком?

Минулого тижня було прийнято два рішення, що стосуються «Рівнеоблводоканалу», які набули розголосу

Обласна рада своїм рішенням затвердила інвестиційну програму на 2017 рік для цього комунального підприємства, але деякі депутати не голосували за неї, застерігаючи, що це призведе до збільшення тарифів на його послуги наступного року. А прокуратура тим часом відкрила кримінальне провадження за фактом зловживання посадовими особами «Рівнеоблводоканалу» своїми службовими обов’язками під час проведення електронних закупівель у системі «Prozorro» - йдеться про засувки, куплені у підприємства, яке пропонувало найвищу ціну.

Щоб прояснти ситуацію, за коментарями ми звернулися до Андрія Карауша, директора «Рівнеоблводоканалу», який зараз хоч і перебуває у відпустці, все ж погодився дати інтерв’ю телефоном.

- Окремі депутати облради не голосували за інвестиційну програму, бо вважають, що вона може бути однією із причин збільшення тарифів на водопостачання. Але хотілося б почути і ваші пояснення, як фахівця у цій галузі.

 Інвестпрограма – це тільки назва. Насправді, це ніщо інше, як амортизаційні видатки, котрі закладені в будь-якому діючому тарифі. Незалежно від того, це тепло чи водопостачальне підприємство. Раніше витрати на амортизацію підприємство проводило на власний розсуд, тепер же порядком передбачено затвердження такої інвестпрограми власником підприємства. В нашому випадку – обласною радою. Новий тариф вступив в дію з 1 листопада і в ньому ці витрати вже закладені. А депутати за інвестпрограму голосували 4 листопада. Бо це лише процедурне питання. Тож всі розмови про те, що нібито прийняття цієї інвестпрограми призведе до чергового подорожчання вартості послуг, ніщо інше, як пересмикування фактів.

Загальна сума видатків, передбачена на амортизаційній витрати, складає 5,5 мільйони гривень. Майже всі ці гроші – 90% будуть спрямовані на поліпшення енергоефективності підприємства. Оскільки найбільша складова у тарифі – 35% - витрати на електроенергію, то наступного року за ці гроші плануємо закупити обладнання, що допоможе суттєво зменшити її споживання. Відповідно, і зменшить ризики виникнення аварійних ситуацій , - говорить Андрій Карауш.

Як відомо, прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо купівлі підприємством, яке ви очолюєте, шести засувок з маховиками у ТзОВ «Акваінтех Україна» на суму 819,1 тис. грн, хоча дев’ять інших учасників пропонували менші суми. Чи викликали уже Вас як директора для дачі пояснень?

Ні, не викликали. Було звернення від прокуратури із проханням надати їм усі необхідні для перевірки документи по тендеру. Ми надали їх. Зараз триває перевірка, чекаємо на результати. Після цього можна буде про щось більш предметно говорити.

Нагадаємо, що «Рівнеоблводоканал» після тендеру пояснив, що фірми, яким відмовили, пропонували засувки, що не відповідають вимогам, і що їх купівля могла б призвести до екологічного лиха. Втім, уже 20 жовтня підприємство підписує договір із київським ТзОВ «Сантехкомплект», яке було серед учасників минулого тендеру на придбання поворотного затвору. Чому ви змінили думку про якість товарів, які пропонує це підприємство?

Порівнювати ці дві закупівлі - те саме, що порівнювати між собою бензовоз і молоковоз. Обидва автомобілі вантажні, але призначення їх зовсім різне. Так само і тут. В першому випадку ми закуповували шість шиберних засувок з маховиком двосторонньої дії для каналізаційно-насосних станцій. Ці КНС фактично розміщені на березі річки Устя – в найнижчих точках, де збираються стічні води. Старі засувки були зношені і при аварійних ситуаціях існувала велика ймовірність того, що ці стоки можуть потрапити в річку. З новими цього не буде, оскільки вони якісні і зможуть втримувати стічні води у каналізаційних мережах, не забруднюючи Устю.

По другому тендеру ми купували поворотний затвор на водопровідно-насосну станцію у Горбакові. Фірма «Сантехкоплект» на перший тендер взагалі не подала жодних документів по предмету закупівлі. А по другому – виконала всі технічні вимоги. Запропонували найнижчу ціну на товар італійського виробника «TIS», який вважається одним з найкращих у світі. Крім того, вони погодилася на тендерну умову, яка передбачала оплату по факту доставки.

Чи перевіряв «Рівнеоблводоканал» засновників «Сантехкомплекту» і чи не вважає, що закупівля у цієї фірми суперечить заявам обласної ради, яка є власником вашого підприємства і яка відстоювала позицію, що під час війни закуповувати російські товари чи товари у російських підприємств – неправильно?

Хто там засновник, я не знаю. Законодавством про закупівлі не передбачена перевірка кінцевих бенефенціарів фірм-учасників торгів. Підприємство «Сантехкомплект» зареєстроване в Києві, відповідно фірма - українська. Навіть якщо там серед засновників і є громадяни Росії, то їхня фірма працює і сплачує податки в нашій державі. Крім того, ні «Сантехкомплект», ні хтось із її засновників не фігурують у списках санкцій, тож жодних обмежень щодо участі цієї фірми в торгах не було. Зрештою, з тієї самої преси я дізнався, що, окрім засновника з Росії, там є і громадянин Латвії.

Чому «Рівнеоблводоканал» не надав обласній раді інформації про всі закупівлі, які проводив протягом цього року?

Ми надали документи по всіх тендерних процедурах, але декого з обласної ради це не влаштувало. Наше підприємство щорічно проводить закупівлі по тисячах найменувань товарів. Тому, щоб надати інформацію по всіх закупівлях, починаючи від вартості в одну копійку, вся бухгалтерія мала б працювати тільки над цим. Це виглядає як спроба зірвати роботу підприємства. Хтось дуже хоче знайти сенсацію там, де її немає. А найцікавіше те, що жодного письмового запиту з обласної ради, щоб ми надали всю інформацію щодо закупівель, не було. Тому, що таке ніхто не робить. Є критерії оцінки роботи керівника підприємства - це відсутність заборгованості по зарплаті, податках, прибуток підприємства і так далі. Є система економічних показників. Водоканал - виробниче підприємство, а не бюджетна установа. Для контролю за нашою господарською діяльністю є уповноважені органи – Держаудитслужба та Нацкомісія. Лише їх висновки матимуть юридичну вагу. А просто вихопити, якусь цифру із декількох тисяч закуплених найменувань та бігати із нею… В такому випадку всім зрозуміло, для чого це робиться, - розповів Андрій Карауш.

Розмовляв Сергій ТКАЧЕНКО, газета «Рівне вечірнє».

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень