Власник рівненського «Вереса» заговорив про зелену енергетику (ФОТО)

Ви серйозно? Камон!

Іван Надєїн є не лише Президентом рівненського футбольного клубу «Верес». Іван ще й експерт з питань енергетики та засновник групи компаній «Укртепло». Днями в Facebook він виклав цікавий пост, який отримав різні коментарі. Подаємо думку Івана Надєїна…

Війна влади з зеленою енергетикою: програють усі, а найбільше – кожен з нас.

Здається, в Україні немає більших хапуг, аніж інвесторів і власників в об’єкти зеленої енергетики. «Пролобіювали високі тарифи», «грабують населення», «наплювати на країну».

Ви серйозно? Камон!

Зараз точно 2020-й рік, а не 1921-й? При владі «зелені», чи, можливо, «червоні»?[media=183242]

Не хочу нікого ні в чому звинувачувати, але за останній час українська влада відчутно «полівішала» і почала поводити себе, як рейдер-комуніст. Але ж ми начебто будуємо сучасну ринкову економіку? Беремо приклад з Німеччини, Польщі, а не з Венесуели чи Росії, вірно?

Тоді чому влада тримає пістолет у скроні інвесторів і ось-ось натисне спусковий гачок?

Якщо хтось думає, що ситуація, яка склалася в енергетиці, його не стосується, повідомлю погані новини – ще й як стосується.

Програють усі. Поясню чому.

Інвестиції

В українську зелену енергетику вклали понад $10 млрд. Лише торік ця сума склала близько $4 млрд. Однак на цьому можна ставити крапку. Кілька місяців маніпуляцій і залякувань відбили бажання щось вкладати в наші відновлювані джерела.

Довіра

Тут все очевидно. Як можна довіряти владі /країні, яка не виконує взяті на себе зобов’язання, не платить гроші за вироблену електроенергію, заганяє виробників в боргову яму, та ще й хоче «заднім числом» змінити правила гри?

Техногенні катастрофи і дефіцит електроенергії

Можливо, хтось не в курсі, але зараз ми просто експлуатуємо те, що будувалося ще за часів радянської влади. Потужності ТЕС і ТЕЦ зношені більше, ніж на 80%.

Вже через 5-10 років нам потрібно буде починати виводити з експлуатації блоки АЕС

Як ми вироблятимемо електроенергію, якщо старе потрібно буде закривати, а нового не буде? Нові сонячні, вітрові та інші електростанції за деякий час могли б замінити старі генеруючі потужності. Могли б, але чи замінять? Поки незрозуміло, як влада вирішуватиме питання модернізації усієї енергетичної інфраструктури без коштів інвесторів. Стратегії немає.

Технології

Відновлювана енергетика є однією з найтехнологічніших. [media=183241]Тут щомісяця з’являється щось нове. Компанії по всьому світу працюють над тим, щоб здешевити вартість виробництва і підвищити власну ефективність.

Відмовляючись від зеленої енергетики, ми перетворюємося на таке собі «Сомалі XXI століття»

Чесно кажучи, я знаю лише одну країну, яка публічно проти переходу на відновлювані джерела і воліє зупинити час. Це Росія. Ми точно хочемо бути схожими на своїх сусідів?

Екологія і здоров’я людей

Увесь цивілізований світ працює над тим, щоб зменшити викиди в атмосферу і стати кліматично нейтральними. За даними ВООЗ, хвороби, спричинені забрудненим повітрям, щорічно вбивають близько 7 млн людей. Ми й далі хочемо спалювати вугілля, мазут? Чи все ж будуватимемо екологічно чисті електростанції і збережемо життя сотень тисяч українців?

Ми скільки завгодно можемо вірити у байки про дешевий сир у мишоловці, або ж низькі тарифи на електроенергію – найнижчі у Європі, але рано чи пізно за все прийдеться платити.

Вибір за нами

Особисто я переконаний, що у війні влади з зеленою енергетикою програють не інвестори. Програє кожен з нас і уся країна. Інвестори врешті-решт знайдуть можливість повернути втрачене. Якщо не тут, то деінде. Така природа підприємництва. А ось Україна може залишитися на узбіччі нової світової енергетики.

Така ціна популізму і необдуманих рішень.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Олег Нечидюк

Олег Нечидюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень